Aktualno
StoryEditor

Poduzetnici na Lider investu: Tko posluje globalno, bit će spreman za novu recesiju

28. Veljača 2019.

Na okruglom stolu Lider investa na kojem su sudjelovali menadžeri i vlasnici najuspješnijih tvrtki sjeverozapadne Hrvatske govorilo se o stvaranju pozitivnog investicijskog okružja u sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

Igor Benaković, predsjednik Uprave Bauwerk Boen, istaknuo je da je ta tvrtka u modernizaciju tvornice parketa u Đurđevcu uložila više od 120 milijuna kuna, no da ima problem nabave sirovine zbog ograničene količine trupaca s 90 metara kubnih koliko su imali prošle godine, na četiri odobrena ove godine što je poremetilo poslovne planove.

Željko Pecek, direktor Lasselsberger-Knauf, govorio je o otvaranju pogona u Zapužanama vrijednom 22 milijuna kuna u kojem je otvoreno 20-ak radnih mjesta, a Darko Paviša, vlasnik Rasco, da na poslovanje te tvrtke najnegativnije utječu klimatske promjene. Kad nema snijega, nitko ne treba ralice pa se tvrtka preorijentirala na razvoj novih proizvoda koje izvozi u 40 zemalja.

Najveće ulaganje na području sjeverozapadne Hrvatske imao je Belupo koji je od 2000. dosad uložio milijardu kuna, od toga više od 500 milijuna kuna u novu tvornicu lijekova koja je puštena u pogon 2017. Belupo je zbog toga bio jedan od laureata Lider investa i prošle godine osvojio nagradu za najbolju proizvodnu investiciju, a Ksenija Punčikar, članica Uprave Belupa, je istaknula da je u novoj tvornici otvoreno stotinjak novih radnih mjesta.

Na okruglom stolu sudjelovao je i Hrvoje Jerković, direktor Regionalnog centra sjeverna Hrvatska Zagrebačke banke, koji je istaknuo da poduzeća najviše traže kredite za financiranje zaliha i obrtnoga kapitala te investicija, a u malo manjem obujmu i restrukturiranje duga te da se banka osim kao kreditor postavlja i kao savjetnik. O tome kako lokalna uprava može na najbolji način poticati investiranje govorio je gradonačelnik Grada Koprivnice Mišel Jakšić.

Glavni urednik Lidera Miodrag Šajatović podsjetio je na najave moguće recesije, no poduzetnici sjeverozapadne Hrvatske itekako su svjesni te mogućnosti te imaju razrađene modele.

Benaković je naglasio da je u vrijeme krize prednost ako se posluje globalno, ali isto tako o kakvima se proizvodima radi te koliko su snažni brendovi. Unatoč trenutačnim poteškoćama vezanim za smanjenu količinu sirovine koje su omele investicije i poslovanje tvrtke Bauwerk Boen, Benaković ističe kako je Hrvatska članica grupacije specifična po tome jer svojom proizvodnjom u Hrvatskoj rasterećuje neke tvornice iz grupacije te sa strane ima prostora za rast i u slučaju recesije.

04. veljača 2023 11:38