Aktualno
StoryEditor

Polu tenk, polu mlažnjak MOL-ov ‘Veliki vjetar‘ najmoćnije je svjetsko vatrogasno vozilo

15. Rujan 2017.

MOL-ov mlazni oklopnjak ‘Veliki vjetar‘ protupožarno snažan kao pet kanadera po minuti. Moćna grdosija jednostavno se ne može bolje opisati nego kao na početku nekog grčkog mita ili znanstveno-fantastičnog filma. No, ovo doista impresivno vozilo je itekako stvarno i što više funkcionalno i dokazano. Spoj je snažnih mlaznih turbina i oklopa znamenitog tenka. Pomalo čudan spoj upravo ga i čini posve sigurno najefikasnijim turbo-vatrogasnim strojem. Njegovo ime je MOL-ov ‘Big Wind‘ (Veliki vjetar). A nakon što vidite ovu ‘zvijer‘ u akciji odmah ćete shvatiti zašto je najmoćniji.

>>>WSJ: MOL lider razvoja tehnologije na benzinskim postajama

Ovaj specijalistički stroj izgrađen je 1988. godine. U kratkom opisu zvuči prilično jednostavno jer mu je baza oklopno kućište tenka T-34. Na njemu su montirani dijelovi koji bi vam se mogli učiniti poznatim jer se radi o dva mlazna motora lovca MIG-21. Netko bi rekao kako se stoga radi o improviziranom vozilu, ali tehničari bi vas brzo razuvjerili.

Radi se o inženjerskom pothvatu, nikako improvizaciji jer za prilagođavanje ovog vozila njegovoj svrsi trebalo je iznimnog znanja i puno rada.

Snažan kao pet kanadera, svake minute

MOL-ov vatrogasni ponos dug je 7,2 metra, širine 3,4 metra, visine 3,9 metara, a težak je 42 tone. Na svakom mlaznom motoru nalaze se po tri vatrogasna crijeva koja zajedno izbacuju do 30.000 litara vode u minuti. Usporedbe radi to je otprilike ekvivalent maksimalne količine vode izbačene iz pet legendarnih Canadaira CL-145.

Treba reći kako ova grdosija nikako nije osmišljena za gašenje svakodnevnih požara ili onih kakvi ove godine haraju našim priobaljem. Zapravo bi gaseći požar primjerice na građevinama napravili daleko više štete nego koristi. Big Wind je specijaliziran za gašenje gorećih naftnih bušotina koje je inače gotovo nemoguće ugasiti te se u havarijama puštaju da ‘izgore‘.

Prva misija bila mu je u Kuvajtu nakon Zaljevskog rata. Požare na naftnim bušotinama koje su zapalili irački vojnici Saddama Husseina koalicijske su snage pokušale ugasiti na brojne načine, ali s malo uspjeha. Kuvajt je potom zatražio međunarodnu pomoć. Naravno treba li uopće naglašavati kako je nakon dolaska upravo Big Wind bio najefikasniji vatrogasac. Tamo je i dobio svoje današnje ime. Big Wind ponosno nosi crvenu vatrogasnu, ali ujedno i boju naftne grupe MOL u kojoj je dio tima za zaštitu od eksplozivnih požara, a osim ovog ‘mlaznog tenka‘ ostali članovi su iskusni naftni inženjeri.

02. travanj 2023 01:54