Aktualno
StoryEditor

Porezna uprava proširila svoje usluge putem sustava ePorezna

06. Veljača 2018.

Porezna uprava (PU) proširila je usluge putem sustava ePorezne te odsad omogućuje podnošenje elektroničkim putem i obrazaca ZPP-DOH i INO-DOH, predviđenih za poseban postupak priznavanja prava pri obračunu godišnjeg poreza na dohodak, priopćeno je u utorak iz PU.

Iz Porezne uprave ističu da su usmjereni na konstantno poboljšavanje usluge namijenjene građanima i poduzetnicima, pri čemu je jedan od prioriteta razvijanje elektroničke komunikacije s obveznicima kako bi što brže i lakše mogli iskoristiti svoja prava ili ispuniti obveze.

>>>Porezna uprava: Veliki dužnici rjeđe vraćaju svoje dugove

- Stoga je među već dostupnim uslugama od ove godine u sustav ePorezne uvedena i mogućnost podnošenja ZPP-DOH obrasca, sukladno Zakonu o porezu na dohodak, odnosno njegovim odredbama koje se odnose na podnošenje godišnje prijave navedenog poreza, navodi se u priopćenju Porezne uprave.

Kako pojašnjavaju, ako porezni obveznici na koje se primjenjuje poseban postupak žele iskoristiti propisana prava, a Porezna uprava ne raspolaže podacima za utvrđivanje prava na umanjenje dohotka i/ili podacima za uvećanje osobnog odbitka, tada mogu do kraja veljače tekuće godine za prethodnu godinu putem ePorezne ili u nadležnoj ispostavi Porezne uprave podnijeti Obrazac ZPP-DOH za priznavanje prava u posebnom postupku.

>>>FOTO: Porezna uprava uvježbala 40 inspektora za nadzor e-trgovine

- Porezna uprava, nakon zaprimanja zahtjeva, provest će postupak provjere i ako može sama putem dostupnih podataka utvrditi njegovu opravdanost, uzet će u obzir navedene podatke u posebnom postupku. U slučaju potrebe dodatnog dokazivanja, a kada vjerodostojne isprave nisu dostavljene ili je potrebno provesti dodatno dokazivanje, Porezna uprava pozvat će poreznog obveznika radi dodatnog dokazivanja činjenica navedenih u Obrascu ZPP-DOH. Na isti način mogu postupiti i porezni obveznici koji žele preraspodijeliti dio osobnog odbitka za uzdržavane članove uže obitelji i/ili djecu te porezni obveznici nasljednici koji su u obvezi podnošenja godišnje porezne prijave u ime umrle osobe, stoji u priopćenju.

Također, za porezne obveznike koji su dohodak ostvarili u ili iz inozemstva u posebnom postupku uzet će se u obzir podaci iz dostavljenog obrasca INO-DOH, koji je također moguće podnijeti i putem ePorezne, najkasnije do 31. siječnja tekuće godine za prethodnu godinu, ili podataka dostavljenih tijekom godine iz obrazaca JOPPD, navodi se.

>>>Veliki vodič kroz inovirani zakon o fiskalizaciji: ePorezna – korak dalje od aplikacija

- Ako do navedenoga roka tuzemni poslodavac, odnosno sam porezni obveznik iz opravdanih razloga ne posjeduje podatak o uplaćenom inozemnom porezu, a isti se želi uračunati u tuzemnu poreznu obvezu, o tome je tuzemni poslodavac, putem obrasca INO-DOH, ili porezni obveznik, putem obrasca INO-DOH ili ZPP-DOH, dužan izvijestiti Poreznu upravu i naknadno dostaviti podatak o uplaćenom inozemnom porezu, a najkasnije do 30. studenog tekuće godine za prethodnu godinu, pojašnjavaju iz Porezne.

Obrazac INO-DOH potpisuje se elektroničkim potpisom korištenjem digitalnih certifikata izdanih od Financijske agencije (FINA) ili certifikata na elektroničkoj osobnoj iskaznici (AKD), dok se ZPP-DOH može slati s vjerodajnicama sustava NIAS - Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav, minimalne sigurnosne razine 3, kojem se pristupa putem poveznice https://e-porezna.porezna-uprava.hr/Pocetna.aspx ili odabirom usluga ePorezne na portalu e-Građani https://pretinac.gov.hr/, stoji u priopćenju.

20. travanj 2024 17:12