Aktualno
StoryEditor

FOTO: Porezna uprava uvježbala 40 inspektora za nadzor e-trgovine

01. Srpanj 2017.

- Hrvatska do sada nije na sustavan način pratila tržište e-trgovine, čiji udio rapidno raste u gospodarskim aktivnostima. Sada imamo tehnološke i metodološke alate za praćenje tog područja – izjavio je Davor Burić, pomoćnik voditeljice Twinning light projekta „Uvođenje i razvoj sustava praćenja i nadzora e-trgovine u Poreznoj upravi RH“, koji je danas svečano zatvoren u sjedištu PU u Zagrebu.

Implementacija projekta, za kojeg je Hrvatska iz  EU fondova dobila 198 tisuća eura, trajala je šest mjeseci, tijekom kojih je izrađen prijedlog organizacijske strukture za praćenje i nadzor e-tragovine. Izrađen je priručnik koji sadrži potrebne alate za inspektore te je proveden nadzor kod odabranog poreznog obveznika korištenjem metoda i tehnika praćenja i nadzora e-trgovine. Glavni partner i „mentor“ Ministarstvu financija i Poreznoj upravi bio je francuski tim stručnjaka iz Glavnog direktorata francuske Porezne uprave, na čelu sa Davidom Gillesom, voditeljem projekta.

-  Glavni cilj nam je stvoriti modernu i efikasnu Poreznu upravu koja prati trendove poduzetnika koji posluju na globalnom tržištu i koriste suvremene alate – navela je Marijana Vuraić Kudeljan, zamjenica ravnatelja Porezne uprave. Denis Redžepagić iz predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj istaknuo je da, kada su se u EU 2001. godine radile smjernice za poreznu politiku prema digitalnom tržištu, nitko nije mogao predvidjeti  važnost toga područja.

- Prije deset godina 30 posto europskog stanovništva trgovalo je putem interneta. Lani ih je bilo više od 55 posto – rekao je Redžepagić. David Gilles u svojoj je prezentaciji nabrojao sve izazove s kojima se susreću poreznici u praćenju e-trgovine, ističući kako je ponekad, da bi roba stigla do pošiljatelja s drugog kraja svijeta, umreženo i do 10 različitih nadležnosti i poreznih zakona u jednom procesu. - Na tržištu se nalaze neke nove strukture tvrtki koje su disperzirane po cijelom svijetu i tim strukturama se moramo prilagoditi  - zaključio je Gilles.

Pojedini inspektori u Hrvatskoj već su krenuli s radom u novoj organizacijskoj shemi, a uskoro će im se pridružiti i ostali koji su prošli treninge. Jer u Hrvatskoj, kao i u drugim zemljama, zakonske regulative kaskaju za gospodarskim aktivnostima i ako je točan podatak da obim poslovanja tvrtki u Hrvatskoj putem interneta iznosi 18 posto (EU prosjek je 17 posto) te da je siva zona najmanje 15 posto, inspektori će imati pune ruke posla.

17. travanj 2024 23:33