Aktualno
StoryEditor

Porezna uprava: Veliki dužnici rjeđe vraćaju svoje dugove

15. Srpanj 2017.

Poreznoj upravi posljednjega dana ožujka ove godine dobavljači su prijavili 47.576 dužnika, što je za 3603 dužnika (ili sedam posto) manje nego u isto vrijeme lani. Vrijednost tih dugova dobavljačima bila je 37,6 milijardi kuna, što je također manje nego u isto vrijeme lani za 900 milijuna kuna, odnosno za 2,3 posto.

Kako su nam objasnili u Poreznoj upravi, na čijem je čelu ravnatelj Boris Šuvak, riječ je o neplaćenim računima ‘sa stanjem na dan 31. ožujka 2016., a koji nisu naplaćeni do 30. travnja 2016.‘ i nisu stariji od šest godina. Dakle, broj prijava dužnika smanjio se u postotku više nego što je smanjena vrijednost njihovih dugova, što znači da su vjerojatno oni veliki dužnici rjeđe vraćali svoj veliki dug, a češće oni koji su imali manje dugove. To pak ne bi trebalo usrećiti ministra financija Zdravka Marića jer ako veliki dužnici ne plaćaju dug dobavljačima, pitanje je kad će Marić od tih dužnika naplatiti PDV.

>>>FOTO: Porezna uprava uvježbala 40 inspektora za nadzor e-trgovine

Naime, iako PDV u državni proračun uplaćuje tvrtka koja je isporučila fakturu, ako ona nema novca na računu zbog toga što joj, među ostalim, ni dužnik nije platio, onda će država na temelju podataka o dužnicima koje dobiva putem obrasca OPZ-STAT1 naplatiti izravno PDV od dužnika, pa, ako nikako drukčije, ovrhom. Zato tvrtke svoje dužnike moraju prijavljivati Poreznoj upravi putem spomenutog obrasca kako bi država djelotvornije naplaćivala PDV i zato je državi itekako stalo da joj tvrtke ‘cinkaju‘ svoje dužnike.

25. travanj 2024 14:19