Aktualno
StoryEditor

Posao od 20 milijardi dolara: Blackstone traži većinski udio u ključnom biznisu Thomson Reutersa

30. Siječanj 2018.

Američka investicijska kompanija Blackstone u poodmaklim je razgovorima za kupnju oko 55 posto udjela u ključnom poslovanju Thomson Reutersa, financijskom i upravljanja rizicima (F&R), a prema mogućoj transakciji, vrijednost tog poslovanja procjenjuje se na otprilike 20 milijardi dolara.

Upravni odbor Thomson Reutersa, navode izvori, trebao bi se sastati u utorak kako bi raspravljao o Blackstoneovoj ponudi za segment financija i upravljanja rizicima, koji pruža vijesti, podatke i analize bankama i investicijskim kućama širom svijeta. To poslovanje generira više od polovice godišnjih prihoda tvrtke Thomson Reuters.

>>>United Group preuzima medijski portfelj CME-a u Hrvatskoj i Sloveniji, uključujući Novu TV

Prema uvjetima ponude Blackstonea, Thomson Reuters će zadržati 45 posto udjela u konkretnom poslovanju, u vidu partnerstva s američkom tvrtkom, doznaje Reuters od izvora.

Thomson Reuters bi za sporazum primio više od 17 milijardi dolara, uključujući i oko četiri milijarde dolara gotovine. Cijelo poslovanje financija i upravljanja rizicima procjenjuje se na oko 20 milijardi dolara.

Najveća promjena od 2008. godine

Kasno u ponedjeljak iz Thomson Reutersa su izjavili da "su u naprednim pregovorima s Blackstoneom glede potencijalnog partnerstva u svom poslovanju financija i upravljanja rizicima". Tvrtka nije dala više detalja, dok je glasnogovornica Blackstonea odbila išta komentirati.

Ako uprava Thomson Reutersa pristane na sporazum s Blackstoneom, to bi predstavljalo najveću promjenu u tvrtki od njenog nastanka prije desetak godina, odnosno 2008. godine kada je kanadski Thomson za 8,7 milijardi funti kupio Reuters.

>>>Eurostat: Društveni mediji glavni oblik komunikacije u svakoj drugoj tvrtki

Thomson Reuters će zadržati svoj međunarodni servis vijesti, Reuters, zajedno s pravnim, poreznim i računovodstvenim segmentima.

Očekuje se kako će Reuters nastaviti opskrbljivati vijestima Eikon, najvažniji servis F&R poslovanja, kao i druge proizvode, iako detalji tog aranžmana još nisu poznati.

23. svibanj 2022 01:51