Aktualno
StoryEditor

‘Preporuke treba promijeniti‘: Vitamin D i kalcij kod starijih ne smanjuje rizik prijeloma

30. Prosinac 2017.

Starije osobe koje uzimaju vitamin D i kalcij nemaju manji rizik od prijeloma kuka ili neke druge kosti od vršnjaka koji ne uzimaju te preparate, pokazalo je novo istraživanje.

Kineski znanstvenici su analizirali podatke iz prethodnih istraživanja koja su obuhvatila ukupno 51.000 osoba starijih od 50 godina koje su živjele u svojim domovima.

Utvrdili su da nema razlike u riziku od prijeloma među skupinama koje nisu uzimale nikakve preparate, uzimale su placebo tablete ili su stvarno uzimale vitamin D i kalcij, u kombinaciji ili samo jedan od tih preparata.

>>>Mlijeko i mliječni proizvodi nisu jedini izvor kalcija

- Vrijeme je da starije osobe koje žive u svojim domovima prestanu uzimati kalcij i vitamin D, kazao je voditelj istraživanja dr. Jia-Guo Zhao, istraživač u odjelu za ortopedsku kirurgiju bolnice Tianjin u Kini.

Vitamin D pomaže tijelu da iskoristi kalcij kao potporu zdravlju kostiju i mnoge starije osobe savjetuje se da uzimaju neki od tih dodataka. Dnevna preporučena doza vitamina D je 600 IU ili 800 IU za starije od 70.

- Preporuke treba promijeniti, kazao je  Zhao. “Smatramo da su poboljšanje načina života, dovoljno vježbanja i dovoljno sunčeve svjetlosti te prilagođena prehrana važniji od uzimanja tih dodataka prehrani”.

>>>Vitamin C štiti od sunca i usporava starenje – pet seruma s vitaminom C

Starije osobe mogu dobiti dovoljno vitamina D boravkom na otvorenom i mogu smanjiti rizika od padova i prijeloma, održavanjem zdrave težine i vježbanjem čiji je cilj poboljšati održavanje ravnoteže i koordinacija.

 Uzimanje previše vitamina D - više od 1000 IU dovodi do rizika težih nuspojava posebice u kombinaciji s kalcijem. Neka ranija istraživanja to su dovodila u vezu s većim rizikom od padova, prijeloma, bubrežnih kamenaca, nekih vrsta karcinoma i prijevremene smrti.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu JAMA.

31. svibanj 2023 16:35