Aktualno
StoryEditor

Proizvodnja vina pada, a novi Zakon o vinu ne rješava goruće probleme

29. Rujan 2018.

Unatoč tome što hrvatska vina osvajaju svjetska priznanja na najuglednijim svjetskim natjecanjima, poput Decanterovog na kojem su ove godine pobrali 10 zlatnih medalja i još 109 manjih odličja, svi parametri obujma proizvodnje vina u Hrvatskoj padaju. Prema podacima koje je Ministarstvo poljoprivrede prezentiralo u prijedlogu Zakona o vinu, proizvodnja vina u Hrvatskoj u padu je od 2011. godine. Vino se proizvodi na sve manje površina, rodnih trsova je sve manje, prirod je sve niži, pa onda nije neobično ni što se izvozi sve manje vina, a uvozi sve više. Pred dvije godine je, primjerice, izvezeno 3,6 milijuna litara vina u vrijednosti 10,5 milijuna eura, a uvezeno je 30,9 milijuna litara vrijednih 30,8 milijuna eura. Predloženi Zakon o vinu bi trebao promijeniti tu situaciju, no vinari nisu toliko uvjereni u to.

- U prijedlogu Zakona o vinu ima dobrih stvari, ali ima isto tako onih koje se daju poboljšati i unaprijediti. Hoće li Zakon riješiti goruće probleme, vjerojatno neće, ali može svakako biti osnova s koje će se problemi krenuti rješavati – ustvrdio je Lideru Nikola Benvenuti, istarski vinar i predsjednik Vinistre, udruge istarskih vinara.

>>> Vinarima 100 tisuća eura za informiranje o kakvoći hrvatskih vina

O procesu izrade Zakona već ranije su govorili i drugi vinari, primjerice poznati proizvođač Graševine Vlado Krauthaker požalio se Jutarnjem listu da je Ministarstvo poljoprivrede pisalo zakon bez suradnje s vinarima, a i Benvenuti nam je potvrdio da neki prijedlozi Vinistre nisu prihvaćeni. No, bez obzira što neki prijedlozi važni pojedinim vinarima nisu prihvaćeni, u prijedlogu zakona ima i dobrih stvari.

- Uspostava na četiri regije je odlična stvar, one su rezultat istraživanja i prijedloga još pokojnoga Tonyja Hodgesa i drago mi je da se ta podjela uvrstila u prijedlog Zakona. Tako će svaka regija za sebe dodatno dobiti na značaju i biti dobra platforma za promociju teritorija i različitih terroira Hrvatske – kazao je Benvenuti.

[caption id="attachment_362168" align="aligncenter" width="750"] Foto: Milada Vigerova, Unsplash[/caption]

Četiri nove regije bile bi Slavonija i Hrvatsko Podunavlje; Hrvatska Istra i Kvarner; Dalmacija i Bregovita Hrvatska. A vinarima bi omogućile lakše brendiranje i sljedivost izvornosti, te bolju komunikaciju sa Zavodom za vinogradarstvo i vinarstvo, kojeg danas u pojedinim vinarskim regijama vide kao neprijatelja te su predlagali i formiranje samostalnog i od države neovisnog tijela zaduženog za kontrolu kvalitete i porijekla vina.

- Pojedini vinari su oštro kritizirali zadržavanje Zavoda u funkciji jer je prijedlog bio da se sustav decentralizira, ali nije prihvaćen. Uvjeren sam da bi, što se tiče Istre sigurno decentraliziran sustav bio u potpunosti provediv. Mi već godinama provodimo naš IQ sustav kontrole kvalitete i mogu reći da on besprijekorno funkcionira i njime je Istra napravila veliki iskorak u povećanju kvalitete. Među vinarima sigurno ima želje za uspostavom neovisnog tijela za kontrolu kvalitete vina, no bez pomoći države sigurno će se teško to ostvariti. U tom pogledu država bi trebala biti partner svakoj regiji kako bi to zaživjelo – kazao je Benvenuti.

>>> Crno vino ima blagotvoran učinak na zube i desni 

Prilikom najave prijedloga zakona, Ministarstvo se hvalilo uštedom svim vinarima zajedno od 2 milijuna kuna godišnje i administrativnim rasterećenjima. Vinari su još skeptični prema tome, jer bi to značilo da su potpuno oslobođeni troškova za puštanje vina u promet. Taj prijedlog hvale, pod uvjetom da doista i zaživi. No, može li predloženi Zakon o vinu pokrenuti domaću proizvodnju i izvoz? Benvenuti ključ vidi u promociji.

- Suština svega je promocija Hrvatske kao vinske zemlje i ukoliko bude bilo dovoljno želje i volje da se ide u tom smjeru, da, svakako se trendovi mogu preokrenuti na bolje. Mi smo u Istri imali i imamo podršku lokalne vlasti i rezultati su vidljivi i ako tako bude i na nacionalnom nivou stvari će sigurno krenuti na bolje – kazao je predsjednik Vinistre.

 


Pratite Lider na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]

 


 

01. prosinac 2023 23:57