Aktualno
StoryEditor

Prvi put od Drugog svjetskog rata nema Nobela za književnost

04. Svibanj 2018.

Ove godine neće biti dodijeljena Nobelova nagrada na književnost zbog skandala seksualnog uznemiravanja nakon kojeg je ostavku dao niz članova odbora Švedske akademije koja daje tu nagradu, objavila je Zaklada Nobel u petak. Zaklada je u priopćenju otkrila kako namjerava nagradu za 2018. dodijeliti iduće godine, zajedno s nagradom za tu godinu.

Vrlo je rijetko da se Nobelova nagrada ne dodijeli ili odgodi. Prošli put s onom za književnost to se dogodilo 1943., u vrijeme Drugog svjetskog rata. Švedska akademija pogođena je skandalom zbog slučaja seksualnog uznemiravanja supruga jedne od članica, kao i zbog slučajeva u kojima su imena nekih dobitnika unaprijed procurila u javnost.

>>>Nobel za mir i u Trumpovim rukama?

Zbog seksualnog skandala odstupila je čelnica akademije, kao i supruga optuženog. Povuklo se još nekoliko članova akademije.

Švedska akademija priznala je prošli mjesec da su imena nekih ranijih dobitnika nagrade unaprijed procurila u javnost i obećala je da će zbog toga prepraviti stara pravila. Također je priopćila da nije znala za neprihvatljivo seksualno ponašanje muškarca oženjenog za jednu od njezinih članica.

07. lipanj 2023 09:46