Aktualno
StoryEditor

PwC: 100 najvećih svjetskih poduzeća poraslo za rekordnih 2,6 bilijuna američkih dolara

03. Srpanj 2018.

Tržišna kapitalizacija 100 najvećih poduzeća na svijetu porasla je za 2.597 milijardi dolara, odnosno 15% u odnosu na stanje 31. ožujka 2017., prema PwC-ovom objavljenom poretku 100 najvećih svjetskih poduzeća, Global Top 100. Ovo povećanje nastavlja se na porast od 12% iz 2017. godine, a ukupna tržišna kapitalizacija od globalne financijske krize na ovamo bilježi rast iz godine u godinu.

Za rast od četrdeset osam posto u protekloj godini zaslužne su američke tvrtke, zahvaljujući stabilnim gospodarskim uvjetima i vodećem položaju u tehnološkom sektoru. Europa bilježi porast tržišne kapitalizacije već drugu godinu za redom, uz nepromijenjeni tržišni udio.

[caption id="attachment_349944" align="aligncenter" width="811"] Tržišna kapitalizacija (u milijardama USD) i broj društava prema lokaciji[/caption]

 

[caption id="attachment_349945" align="aligncenter" width="815"] Broj kompanija/Izvor: Bloomberg i PwC[/caption]

Kina sustiže SAD

Već četvrtu godinu za redom, SAD je zastupljen s više od polovice 100 najvećih svjetskih poduzeća (54 poduzeća, za razliku od 55 u 2017. godini). SAD također drži 61% ukupne tržišne kapitalizacije, što predstavlja pad s lanjskih 63%.

Amazon je najuspješnija tvrtka prema apsolutnom porastu tržišne kapitalizacije, ostvarivši vrijednost od 278 milijardi američkih dolara ili 66% u odnosu na 2017. godinu. Slijede ga dvije kineske tvrtke: Tencent, s porastom za 224 milijardi američkih dolara, odnosno 82% i Alibaba s porastom za 201 milijardu američkih dolara, odnosno 75%. Sljedeća tri najuspješnija društva u apsolutnom smislu američke su tvrtke Microsoft, Alphabet i Apple.

>>>Infografika: Najvrjednije kompanije svih vremena

Unatoč šestom mjestu u poretku u smislu apsolutnog rasta vrijednosti, Apple i dalje ima najbolji početni položaj po pitanju tržišne kapitalizacije i to sedmu godinu za redom. Međutim, njegova prednost pred Alphabetom koji drži drugo mjesto smanjila se za 25%, zabilježivši pad s lanjskih 175 milijardi dolara na ovogodišnje 132 milijarde dolara. Apple je također dioničarima isplatio više od svih ostalih društava, isplativši dodatnih 31 milijardu dolara ulagačima u obliku dividendi i otkupa dionica u kalendarskoj 2017. godini (dok je u kalendarskoj 2016. isplatio 29 milijardi dolara). JP Morgan Chase zauzima drugo mjesto prema raspodjeli vrijednosti s 24 milijarde dolara, zabilježivši porast od 18 milijardi dolara u odnosu na prethodnu godinu.

Kada je riječ o sektorima, tehnologija već treću godinu za redom prednjači pred financijskim sektorom u tržišnoj kapitalizaciji, dok roba široke potrošnje zauzima treće mjesto. Tri najveća poduzeća na svijetu i dalje dolaze iz tehnološkog sektora - Apple, Alphabet, Microsoft - a slijede ih Tencent na petom mjestu i Facebook na osmom, koji je pao s lanjskog šestog mjesta.

Europska poduzeća

Europska poduzeća osobito je teško pogodila globalna financijska kriza prije deset godina, otkada njihova tržišna kapitalizacija doživljava oscilacije. Međutim, tijekom prošle godine Europa je nastavila s postupnim oporavkom, pri čemu se broj europskih poduzeća među najvećih 100 povećao za jedno, s 22 na 23 poduzeća, uz ukupni porast od 331 milijarde dolara ukupne tržišne kapitalizacije.

Unatoč ovom poboljšanju, Europa još uvijek nije dostigla razinu iz 2010. godine kada su 33 europska poduzeća bila uključena u poredak 100 najvećih. A njezin tržišni udio od 17% u 2018. godini, bez obzira što se nije promijenio u odnosu na 2017. godinu, pao je s 27% koliko je iznosio 2009. godine.

>>>Lider predstavlja listu 1000 najvećih kompanija

Tržišna kapitalizacija trgovačkih društava iz Kine uključenih u 100 najvećih skočila je za 57% u odnosu na 2017. godinu, pri čemu je 12 kineskih društava ušlo među 100 najvećih, dok ih je prošle godine bilo 10. Hong Kong je također povećao broj svojih poduzeća s jednog u 2017. na ovogodišnja tri poduzeća. Prema apsolutnom porastu tržišne kapitalizacije, Tencent je vodeće kinesko društvo u 2018. drugu godinu za redom, a drugo najuspješnije nakon Amazona, povećavši svoju vrijednost za 82% odnosno na 496 milijarde dolara. Alibaba je drugo najuspješnije kinesko poduzeće i treće sveukupno, povećavši svoju vrijednost za 75% na 470 milijardi dolara. Ova značajna povećanja pogurnule su obje tvrtke među 10 najvećih u pogledu tržišne kapitalizacije, pri čemu je Tencent zauzeo peto, a Alibaba sedmo mjesto.

- Među ovogodišnjim brojkama najviše se ističu velika povećanja vrijednosti vodećih kineskih poduzeća. Američka poduzeća niz su godina koristila svoj globalni doseg, financijsku snagu i sposobnost stvaranja inovacija kako bi se izdigle iznad ostatka svijeta. Kina se sada oslanja na jednaka uporišta, koja prije svega počivaju na golemom kineskom tržištu, kako bi sustigla američko vodstvo. Ulazak Tencenta i Alibabe među 10 najvećih jasan je pokazatelj njihovog uspjeha u tim nastojanjima, komentirao je Ross Hunter, partner i voditelj centra za usluge pri inicijalnim javnim ponudama u PwC-u.

26. svibanj 2024 10:40