Aktualno
StoryEditor

Raspra o ideologiji, pedagogiji i pedofiliji prati ‘naputak za gay klince’ u njemačkim vrtićima

16. Veljača 2018.

Političari berlinskog ogranka Kršćansko-demokratske unije (CDU) žele spriječiti podjelu jedne brošure koja bi odgajateljima u vrtićima navodno trebala olakšati odnos prema seksualnim temama koje odmiču od društvenog mainstreama.

„Pitanja seksualnih i rodnih raznolikosti nemaju što tražiti u dječjim vrtićima“, rekao je za dnevnike BZ i Bild predsjednik zastupničkog kluba CDU-a u Berlinskom senatu Florian Graf.

„Djeca ne bi smjela u ovoj najranijoj dobi biti suprotstavljena s pitanjima rodnog identiteta“, smatra Graf. CDU će se sljedećeg tjedna u Senatu, kako se naziva parlament grada-savezne države Berlin, nastojati zabraniti podjelu sporne brošure.

>>>‘Političko-ideološka agenda’: U vrtiće i škole stiže slikovnica o istospolnim obiteljima

Naputak za odgajatelja nosi naziv „Murat glumi princezu. Alex ima dvije mame a Sophie se sada zove Ben“ i u njoj autori na 140 stranca opisuju kako bi odgajatelji trebali reagirati na činjenicu da se neka djeca ne osjećaju u potpunosti pripadni jednom spolu. I da isto tako ima djece koja odrastaju s dvije mame i dva tate tj. u homoseksualnoj zajednici.

„Odgajatelji se svakodnevno susreću s tim temama i samo se po sebi razumije da im treba stručna pomoć“, rekla je jedna glasnogovornica uprave Senata zaduženog za odgoj i obrazovanje.

>>>Blitz crowdfunding kampanja osigurala novih tisuću slikovnica o gay roditeljima

Izdavači brošure su berlinski Senat, Institut za daljnju odgojnu izobrazbu Berlin-Brandenburg i inicijativa Queerformat koja se već godinama zalaže za senzibiliziranje djece za ovu temu. Dosad je tiskano 2000 primjeraka koji bi trebali biti podijeljeni po berlinskim vrtićima.

CDU je podršku dobio i od desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD).

„Jedna ovakva seksualna pedagogija u najranijem djetinjstvu podređuje dobrobit djeteta ideološki motiviranoj viziji jednog novog društva“, stoji u priopćenju zastupničkog kluba AfD-a u Berlinskom senatu.

>>>VIDEO: Divjak i Pirnat Dragičević – Spaljivanje slikovnice Dugine obitelji je neprihvatljivo

Obrazovno-politički glasnogovornik AfD-a za pokrajinu Brendenburg, Steffen Koeniger je bio još oštriji.

„Pedagoške predodžbe zastupljene u ovoj brošuri su izgleda plod bolesnih mozgova s pedofilskim primislima“, rekao je Koeniger.

Jedna predstavnica obrazovnog odbora Berlinskog Senata je primijetila kako je „zastrašujuće s koliko sličnosti CDU i AfD iznose svoje argumente“. Ona je ustvrdila kako se radi o „kontraproduktivnom širenju predrasuda“

S obzorom na većinu kojom u Senatu raspolažu socijaldemokrati, Zeleni i Ljevica zahtjev CDU-a za zaustavljanjem podjele brošure nema izgleda.

29. travanj 2024 03:11