Aktualno
StoryEditor

RBA: Povećan udio kredita poduzećima u studenom, na godišnjoj razini zabilježen pad

23. Siječanj 2018.

Krediti poduzećima na kraju studenog prošle godine iznosili su 65,6 milijardi kuna, što je u odnosu na listopad povećanje za 0,2 posto, dok je na godišnjoj razini zabilježen pad od gotovo 165 milijuna kuna ili 0,3 posto, navodi se u analizi Raiffeisenbank Austria (RBA).

Time je, navodi se, nastavljen trend razduživanja poduzeća koji je započeo u svibnju 2012., kada su ukupni krediti poduzećima za obrtna sredstva i investicije iznosili 81,4 milijarde kuna.

>>>RBA: Prekid trenda razduživanja poduzeća, krediti porasli za 620 milijuna kuna

U osvrtu na nedavno objavljene podatke Hrvatske narodne banke (HNB), analitičari RBA ističu kako je smanjenje stanja ukupnih kredita na godišnjoj razini prvenstveno rezultat smanjenja unutar kategorije kredita za investicije, koji su zabilježili pad i na mjesečnoj i na godišnjoj razini.

Ti su krediti, naime, na kraju studenog iznosili 30,8 milijardi kuna, što je za 0,4 posto manje u odnosu na listopad i 1,4 posto manje u odnosu na studeni prethodne godine.

Krediti za obrtna sredstva u studenom su, pak, iznosili 34,8 milijardi kuna, što je rast na mjesečnoj razini od 0,7, a na godišnjoj od 0,8 posto.

>>>RBA: Krediti poduzećima za obrtna sredstva i investicije pali

Promatrano prema valutnoj strukturi ukupnih kredita poduzećima za obrtna sredstva i investicije, na godišnjoj je razini zabilježen nastavak pada iznosa kunskih kredita, za 6 posto, dok devizni krediti i oni s valutnom klauzulom bilježe rast od 3,1 posto.

- Time je udio kunskih kredita u ukupnim kreditima pao na 34,9 posto, dok oni valutni u ukupnoj strukturi čine 65,1 posto, navodi se u analizi RBA, objavljenoj u utorak.

16. travanj 2024 21:07