Aktualno
StoryEditor

Riskirao i profitirao: Kontroverznom kampanjom Nike povećao prihode

26. Rujan 2018.

Nike je u proteklom tromjesečju zabilježio prihode od 9,9 milijardi dolara, gotovo 10 posto veće nego u istom lanjskom razdoblju, a kontroverzna marketinška kampanja s Colinom Kaepernickom potaknula je snažan rast prodaje.

Prema poslovnom izvješću, objavljenom u srijedu, dobit najvećeg svjetskog proizvođača sportske opreme, porasla je u proteklom tromjesečju, do kraja kolovoza, za 15 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje i dosegnula 1,09 milijardi dolara.

>>> Tviteraši pale odjeću i obuću Nikea, pale i dionice tvrtke

Rast prihoda i dobiti Nikea ponajviše se zahvaljuje povećanoj prodaji na njegovim najvećim tržištima.

Tako su prihodi na sjevernoameričkom tržištu, najvećem Nikeovom tržištu koje čini oko 40 posto prodaje, u proteklom tromjesečju porasli za 6 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

https://www.youtube.com/watch?v=rYFBwavavWc

Prodaja Nikea u Kini porasla je istodobno za 24 posto, a u zapadnoj Europi, Africi i na Bliskom istoku za 11 posto.

Izvršni direktor tvrtke Mark Parker kazao je u razgovoru s analitičarima kako prve analize pokazuju da je kontroverzna marketinška kampanja, koja uključuje igrača američkog nogometa Colina Kaepernicka, pozitivno utjecala na prodaju Nikeovih proizvoda.

Pojavljivanje Kaepernika, koji je svojedobno kleknuo za vrijeme sviranja nacionalne himne uoči utakmice prosvjedujući tako protiv rasizma, izazvalo je nedavno u SAD-u pozive mnogih na bojkot Nikeovih proizvoda.

>>> Kako je poslovao poznati globalni brend NIKE, Inc.?

No, prvi rezultati nakon objave tog spota pokazuju da je prodaja Nikea porasla.

Parker je kazao da se kompanija osjeća „vrlo dobro i vrlo je ponosna” na tu marketinšku kampanju, koja je, kaže, prilično snažno odjeknula među kupcima kako u SAD-u, tako i širom svijeta i izazvala ‘rekordni‘ angažman.

"Kao i mnoge kampanje, pokrenula je rast u u prometu i angažmanu, kako društveno, tako i komercijalno”, kazao je Mark Parker.


Pratite Lider na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]

 


 

12. kolovoz 2022 14:37