Aktualno
StoryEditor

Rogue One: Tvornički proizvod koji je uspješno izvršio svoje marketinške obveze

08. Siječanj 2017.

Zamišljen kao spin-off Ratova zvijezda, Rogue One uistinu je zanimljiv, pa i hvalevrijedan pokušaj poigravanja legendarnom franšizom, a čak bi se i radikalnim moglo nazvati potpuno odstupanje od bijelog anglosaksonskog muškarca kao arhetipskog junaka. Impresivna je i upotreba CGI-ja. Redatelj Gareth Edwards kao i u remakeu ‘Godzilla‘ specijalne efekte doživljava gotovo poetski, a posebno je vješt u međuigri crvene i crne boje.

Ipak, ostale sastavnice filma nisu mnogo bolje od groznih ovogodišnjih holivudskih ‘blockbustera‘. Plejadi mladih glumaca kao da je klinički odstranjena karizma, a političke aluzije površne su, disneyjevski infantilne. Krajnji rezultat bolno je predug film, kvalitetom miljama daleko od prvih nastavaka franšize.

https://www.youtube.com/watch?v=4fE_yHEerok

Usprkos oduševljenju dijela kritike i tvrdokornih obožavatelja ‘Ratova zvijezda‘ ‘Rogue One‘ inferioran je i posljednjem nastavku franšize koju je režirao J. J. Abrams. Stavimo li spomenute prednosti na stranu, ‘Rogue One‘ samo je tvornički proizvod koji je uspješno izvršio svoje marketinške obveze. Za filmski studio ionako je samo to važno.

+ Glavne uloge: Ben Mendelsohn, Alan Tudyk, Felicity Jones + Redatelj: Gareth Edwards + Rogue One: A Star Wars Story, 2016.,133 minute, SAD

Ocjena: 2,5/5

26. svibanj 2022 10:48