Aktualno
StoryEditor

Sa 118 plavih zastava Hrvatska na europskom vrhu po kvaliteti vode za kupanje

19. Svibanj 2017.

Gotovo 120 hrvatskih plaža i marina može se pohvaliti plavom zastavom, a Hrvatska je na samome vrhu među europskim zemljama po kvaliteti vode za kupanje, istaknuto je u petak u D-resortu u Mandalini na dodjeli plavih zastava i priznanja za vjernost tom programu.

Ove je godine uručeno 118 plavih zastava, od čega 99 za plaže i 19 za marine, a u povodu 20. godišnjice programa Plava zastava u Hrvatskoj dodijeljene su i nagrade za vjernost tom programu.

>>> ‘Venue finder’: Novi iskorak za hrvatski poslovni turizam

"Čak 120 plaža i marina mogu se pohvaliti plavom zastavom, a potencijal je puno veći. Na ministarstvu je da predloži i promovira kratkoročne i dugoročne mjere kako bi taj broj bio i puno veći", istaknuo je državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Mario Šiljeg. Podsjetio je kako gotovo 30 godina Hrvatska agencija za okoliš i prirodu te europska agencija prate kvalitetu vode za kupanje. "Hrvatska je na samome vrhu, iza Grčke, Cipra i Malte. Preko 98 posto mjernih točaka ima izvrsnu kategoriju vode za kupanje, a ostatak je u dobroj kategoriji", rekao je Šiljeg.

Istaknuo je i kako su briga o čistoći mora i održivom razvoju obale i priobalja u samom vrhu prioriteta Vlade te da se u projekte zaštite voda i vodokomunalne projekte ulažu vlastita financijska sredstva i novac iz EU fondova.

>>> MMPI poništio odluku o dodjeli koncesije za Zlatni rat

Nacionalni koordinator programa "Plava zastava u Hrvatskoj" je Udruga "Lijepa naša", čiji je predsjednik Ante Kutle osvrnuo se i na projekt te udruge eko škola, navodeći kako je danas u njemu 400 obrazovnih institucija, od vrtića do fakulteta. Plava zastava za plaže i marine međunarodni je ekološki program zaštite okoliša mora i priobalja, a svrha mu je promicati održivo upravljanje i gospodarenje morem i obalnim pojasom.

Međunarodni voditelj programa "Plave zastave" je Zaklada za odgoj i obrazovanje za okoliš koju je osnovalo Vijeće Europe 1981. godine i koja se temelji na strogo utvrđenim kriterijima, a u program je trenutačno uključeno 30-ak europskih i 10-ak izvaneuropskih država kojima je turizam jedna od strateških gospodarskih grana.

19. travanj 2024 00:51