Aktualno
StoryEditor

SAD uvodi nove sankcije Rusiji zbog navodnog kemijskog napada u Siriji

15. Travanj 2018.

Sjedinjene Države uvest će nove sankcije Rusiji kao odgovor na navodni kemijski napad u Siriji, kazala je u nedjelju američka veleposlanica pri UN-u Nikki Haley.

>>>Njemački predsjednik Steinmeier protiv demoniziranja Rusije

Nove sankcije bit će "izravno usmjerene protiv svih tvrtki koje su se bavile opremom povezanom s Asadom i korištenjem kemijskog oružja", kazala je za CBS. Odluku će u ponedjeljak objaviti američki ministar financija Steven Mnuchin.

SAD, Francuska i Britanija napali su u subotu u zoru sirijske lokalitete povezane s programom kemijskog oružja. Napad je izveden nakon navodnog kemijskog napada na Dumu prije tjedan dana u kojem su poginuli deseci ljudi. Sirija niječe da posjeduje i koristi kemijsko oružje.

>>>Francuska: Nakon udara u Siriji, Rusija mora prisiliti Asada na političko rješenje

Putin: Daljnji zapadnjački napadi na Siriju dovest će do kaosa 

Ruski predsjednik Vladimir Putin u nedjelju je svojem iranskom kolegi Hassanu Rouhaniju rekao da bi daljnji zapadnjački napadi na Siriju mogli rezultirati kaosom u međunarodnim odnosima, izvijestile su ruske novinske agencije.

Putin i Rouhani su u telefonskom razgovoru komentirali stanje u Siriji nakon što su SAD, Francuska i Velika Britanija projektilima napali tu zemlju jer je sirijski režim navodno napao grad Doumu kemijskim oružjem.

>>>Azimov: Rusija se neće vojno uplitati u ‘barbarsku agresiju’ u Siriji dok nema ruskih žrtava

Dvojica čelnika složila su se da su napadi zapadnih zemalja naštetili izgledima za postizanjem političkog rješenja u Siriji, prenose ruske agencije.

"Vladimir Putin je posebno istaknuo da će, ako se takve akcije, kojima se krši Povelja UN-a nastave, doći do kaosa u međunarodnim odnosima", prenosi agencija RIA, pozivajući se na priopćenje Kremlja.

19. travanj 2024 02:47