Aktualno
StoryEditor

Samci vladaju svijetom

22. Prosinac 2016.

Ako ste jedna od onih nesretnica (ili nesretnika) kojima bake i majke na odlasku s nedjeljnog ručka tiho dobace da će moliti za vas jer a) nemate partnera, b) niste u braku ili c) nemate djece, mogao bi vas utješiti podatak da ne samo da niste osamljeni nego ste potpuno u skladu s trendom. Prema posljednjim istraživanjima, broj singl osoba, posebno onih koje pripadaju naraštaju milenijaca (rođenih u posljednja dva desetljeća prošlog stoljeća) raste ubrzanom stopom. U Americi, konkretno, broj neoženjenih odnosno neudanih najveći je u povijesti, a čak sedam od deset milenijaca nikad nije bilo u braku i ne planira uskoro biti. Oni koji jesu, uzeli su se kasnije nego prethodne generacije (recimo, šezdesetih je prosječna starost pri ulasku u brak bila 21 godina za žene i 23 godine za muškarce). S obzirom na to da se ta slika dramatično promijenila i oni za koje bake mole Očenaše prije počinka postaju prosjek, a ne iznimka, tvrtke su svoje proizvode i usluge počele prilagođavati singl tržištu. Recimo, jedna od vrlo zanimljivih usluga ili, bolje reći, tržišta koje se otvorilo jesu putovanja za samce.

Solo putovanja

Prema prošlogodišnjoj studiji tvrtke Visa, solo su putovanja od 2013. porasla za 15 posto i taj trend dvoznamenkastog rasta nastavit će se i iduće godine. Putničke agencije, ugostitelji i hotelijeri stoga su zasukali ruke kako bi svojim solo gostima priredili nezaboravno iskustvo i ako Bog da, pomogli pronaći njihovu srodnu dušu. Neki od njih, posebno hotelijeri, za svoje solo goste priređuju zajedničke izlete, turističke ture ili zabavne večeri, drugi su, poput vlasnika aplikacije MissTravel, odlučili malo konkretnije sudjelovati u životu  samaca. Naime, traže im suputnike. Dakle, ne želite li cijelo putovanje provesti u solo ekspediciji, MissTravel spojit će vas s potpunim strancem koji ima slične sklonosti i interese. Vlasnici te kombinacije putničke agencije i klasične aplikacije za spajanje parova smatraju da su putovanja najbolji test ljubavi. Na nepoznatom terenu, izvan zone ugode, suočavate se s njegovim (ili njezinim) navikama i karakterom. Preživite li (metaforički, naravno), veliki su izgledi da ćete biti dobri partneri i u svakodnevnom životu. Nije poznati glumac Bill Murray uzalud savjetovao da je putovanje najbolji način da saznate je li partner prava osoba s kojom ćete provesti život. ‘Ako dvojite, odvedite ga na put oko svijeta, do mjesta do kojih se teško dolazi i iz kojih se teško odlazi. Kad nakon puta sletite na aerodrom i tu osobu još volite, vjenčajte se s njom‘, rekao je Murray. U svakom slučaju, putničke usluge za samce samo su dio ponude tvrtki namijenjene ljudima koji kroz život kroče bez partnera i posve je izgledno da će se nastaviti povećavati.

Posvećeni sebi

Utješno zvuči da suvremeni samci, milenijci, na svoj status više ne gledaju kao prethodne generacije: ne osjećaju da su i zbog čega zakinuti, status je često njihov izbor i ne pristaju na kompromise kad je riječ o izboru  životnog partnera. Današnji su samci, pogotovo žene, odlučili slušati vlastitu intuiciju i umjesto da žale za time što nisu zadovoljili ono što društvo od njih očekuje (brak, djeca i slično), posvećuju se sebi i vlastitom ostvarenju. Zato i istražuju svijet sami. Zato se samo osmjehnu kad bake obećaju da će moliti za njih.

 

 

 

17. svibanj 2022 02:40