Aktualno
StoryEditor

ŠKOLICA KOMUNICIRANJA: Samo naprijed ili kako ispravno koristiti liderski volan

17. Kolovoz 2019.

Leadership je uvijek rezultat osobne autentičnosti, integriteta i motivacije svakog lidera. U pozadini ostvarivanja utjecaja u svojem okružju uvijek se nalazi težnja da se stalno razvijaju uspješni odnosi s kolegama i prijateljima te da se konstantno radi na sebi. Zato leadership uključuje kreiranje osobnih vrijednosti i želja, razumijevanje vizije sustava u kojem djelujemo, dijeljenje te vizije s drugima i ostvarivanje zacrtanih ciljeva.

Da bi to mogli, baš kao i u svakodnevnom životu, nerijetko treba STATI i provjeriti idemo li u dobrom smjeru. Naravno da možete reći kako uvijek osjetimo da nismo baš 100% predani u nečemu, ali kako točno definirati koje je to područje. I da ste odličan vozač na putu razvoja svoje karijere ostaje vam obaveza da tu i tamo provjerite da li je ulje promijenjeno, imate li dosta benzina i želite li još nekoga povesti sa sobom. Jer na kraju krajeva, svaki životni put uvijek treba biti i svrsishodan i ispunjavajući. Bez toga ništa ne uspijeva. Liderski volan zamislite kao stvarni volan sastavljen od četiri osnovana segmenta:

  1. PREDVIĐANJA
  2. OSOBNOG RAZVOJA
  3. POSTIZANJA
  4. ODNOSA

Te četiri osnovne vještine važne za svakog lidera ključ su ostvarivanja utjecaja. Dobro razmislite koje od ovih područja zanemarujete, a koje preferirate. Sigurno već pretpostavljate što ću reći. Sva područja moraju biti usklađena ako želite ići ravno prema svojem cilju. Područje predviđanja obuhvaća sistematsko razmišljanje i određivanje vaše uloge u široj viziji. Bitno je da analizirate, kreirate, postavljate i dolazite do rješenja. Ako je ovo područje previše naglašeno, bit ćete usredotočeni na posao i činjenice, a manje na ljude i odnose.

Osobni razvoj se odnosi na razvijanje samosvijesti i samopouzdanja, upravljanje svojim emocijama i motivacijom i stalan rad na sebi. Nemojte to zanemarivati jer ne postoji nijedna idealna poslovna pozicija koja će vas zadovoljiti ako to nije usklađeno s vašim temeljnim vrijednostima i ciljevima. Postizanje je okvir za konkretiziranje planova.

Ako učinkovito delegirate, pratite učinak i ostvarujete rezultate, znate da ste u potpunosti posvećeni ovom području. Imate li osjećaj da to nije tako, provjerite donosi li zaista ono što činite rezultat koji želite.

Nije isto biti zaposlen i biti efikasan. To jako često pobrkamo i zato je dobro provjeriti koliko ste zaista produktivni.

I na kraju sve to ništa ne vrijedi ako ste prema kolegama ili prema sebi lagano distancirani. Svaki dan i svaka minuta je prilika da se grade odnosi. Pokušajte razumjeti druge, jasno komunicirati i motivirati ljude. Oni će vam to vratiti istom mjerom. Uvijek.

Držite svoj liderski volan čvrsto čak i kada imate osjećaj da vuče u lijevo ili desno. U tom trenutku smanjite brzinu, ispravite volan i nastavite dalje. I krivo skretanje uvijek se može dogoditi i najboljima.

Cilj je vratiti se na glavnu ulicu.

Autorica Školice komuniciranja Melita Pavlek savjetnica je za komuniciranje  i NLP Leadership stručnjak.

03. ožujak 2024 06:24