Aktualno
StoryEditor

Slučaj Makovac: Microsoft Hrvatska dobio dvije sudske ovrhe, a mogao bi u zatvor

29. Ožujak 2019.

Hrvatska podružnica tehnološkog diva Microsoft je ovih dana zaprimila dva sudska ovršna rješenja jer i dalje odbija ispuniti sve stavke iz pravomoćne presude u korist svoje bivše djelatnice Zrinke Makovac. Umjesto da joj dodijele dosuđene dionice tvrtke i vrate je na posao, u Microsoftu su joj uručili otkaz prije no što su je uopće prijavili.

Doduše, prijava je izvršena. Ali tek nakon što je Makovac uložila zahtjev za ovrhu na sudu kako bi pokušala sudskim putem ostvariti prava iz dosuđene presude.

- Prema navedenim sudskim ovršnim rješenjima Microsoft je dužan ispuniti nenovčani dio presude i oštećenu stranu u postupku vratiti na posao te joj dodijeliti dosuđene dionice. U slučaju da se ne pokore ovršnom sudskom nalogu povratka na posao, tvrtka, ali i sve odgovorne osobe u pravnoj osobi, dužne su platiti kazne za svaki mjesec nepoštivanja odluke, a u slučaju neplaćanja kazni mogu završiti u zatvoru – budući da se radi o njihovoj osobnoj odgovornosti u nepoštivanju pravomoćnih sudskih odluka. Zatvorska kazna se izvršava na način propisan Kaznenim zakonom. Također, dužni su oštećenoj strani u postupku nadoknaditi mjesečne plaće i sudske troškove," obaviještava nas o posljedicama nepoštivanja sudske presude Makovac koja je na presudu protiv svog bivšeg poslodavca, koji joj je bez objašnjenja uručio otkaz i ostavio je takoreći na ulici s troje djece, čekala osam godina.

- Izgleda da Microsoft i dalje nastavlja iskazivati duboko nepoštovanje prema hrvatskim građanima, hrvatskim institucijama i sudovima RH jer odbija sprovesti pravomoćne sudske presude. Veliko je pitanje je li takvo ponašanje prihvatljivo i kakvu poruku šalju javnosti, budući da je Microsoft ujedno značajan partner državi, kojoj prodaju svoju robu i usluge. Svijest o poštivanju Zakona i institucija kod takvih tvrtki, kojima je država važan i značajan korisnik, trebala bi biti još naglašenija i veća - zaključuje Makovac u iščekivanju da Microsoft ispoštuje presudu hrvatskih sudova.

04. lipanj 2023 00:07