Aktualno
StoryEditor

Štrajk vozača još nije ‘stavljen u ler‘! Evo koji zahtjevi su dobili zeleno, a koji crveno svjetlo

27. Kolovoz 2019.

Čelnici sindikata javno linijskih prijevoznika i vozača u utorak su izrazili djelomično zadovoljstvo sastankom s ministrom prometa Olegom Butkovićem, koji je podržao prijedlog da vozači postanu službene osobe, ali ne i zahtjev za 10-postotnim povećanjem njihovih plaća.

"Zadovoljni smo u dijelu zahtjeva da vozači postanu službene osobe, ministar je to podržao, i dati će prijedlog ministru pravosuđa Draženu Bošnjakoviću", izjavio je novinarima nakon sastanka predsjednik Sindikata prometa i veza Stjepan Lisičak.

Ako ne dođe do povećanja plaća vozači idu u štrajk

Još će se vidjeti hoće li doći do štrajka vozača autobusa najavljenog za 9. rujna, i to nakon što se poslodavci sastanu s predstavnicima Vlade i nekih ministarstava. Lisičak kaže da termini još nisu dogovoreni jer se Butković prvo mora konzultirati s Ministarstvom financija i premijerom Andrejem Plenkovićem.

"Sastanak je bio konstruktivan, no nama to ništa ne znači ako se predstavnici poslodavaca, Ministarstva financija i Vlade ne mogu dogovoriti oko izrade novog granskog kolektivnog ugovora i povećanja plaća. Ako do toga ne dođe 9. rujna idemo u štrajk", poručio je predsjednik Udruga sindikata vozača i prometnih radnika Anto Jelić.

Osim što traže status službene osobe, predstavnici vozača žele provedbu uredbe Europske unije o javnim uslugama, koja je u Saboru izglasana kao dio Zakona o javnim uslugama, no nije provedena. Time bi se, kažu, uredilo javno financiranje javnog linijskog prijevoza.

Izvlačenje novca od Vlade

Opovrgnuli su sumnje da poslodavci koriste sindikate i njihovu prijetnju štrajkom kao sredstvo pritiska na Vladu, kako bi od nje izvukli novce.

"Želimo granski kolektivni ugovor koji iziskuje određena sredstva koja poslodavci ne mogu pronaći. Mi smo otvorili tu priču kako bi se oni snašli, ne bavimo se time koliko će sredstava poslodavcima dati država, županija ili grad", ustvrdio je Jelić.

Predsjednik Hrvatske udruge autobusnih javnolinijskih prijevoznika Hrvoje Meštrović smatra da ima prostora u sadašnjim sredstvima za financiranje javnih usluga za bolje rješavanje situacije na tržištu.

"Svjesno gubimo novac održavanjem linija koje ne trebamo, ako se ništa ne poduzme doći će do masovnog zatvaranja linija. No, to nam država mora reći", kazao je Meštrović.

19. svibanj 2024 02:18