Aktualno
StoryEditor

Tečaj eura prema dolaru skočio na najviše razine u 16 mjeseci

16. Srpanj 2023.

Na svjetskim je tržištima tečaj eura prema dolaru prošloga tjedna skočio više od 2 posto, na najviše razine u 16 mjeseci, jer inflacija u SAD-u popušta, pa ulagači očekuju da će američki Fed uskoro završiti ciklus povećanja kamata.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, potonuo je prošloga tjedna 2,3 posto, na 99,96 bodova, blizu najniže razine u 15 mjeseci.

Pritom je tečaj dolara prema europskoj valuti skliznuo 2,4 posto, pa je cijena eura dosegnula 1,1227 dolara, a u jednom trenutku i 1,1245 dolara, najvišu razinu u 16 mjeseci.

Cijena dolara pala je i prema japanskoj valuti, za 2,4 posto, na 138,80 jena.

Dolar se našao pod pritiskom nakon niza podataka koji pokazuju da inflacija u SAD-u popušta. Među ostalim, prošloga je tjedna objavljeno da su potrošačke cijene u lipnju porasle 0,2 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok su na godišnjoj razini porasle 3 posto, najmanje od početka 2021. godine.

Objavljeno je i da su proizvođačke cijene u lipnju porasle samo 0,1 posto na godišnjoj razini, što je njihov najblaži rast još od polovice 2020. godine.

Sve su to bolji podaci nego što su analitičari očekivali, pa su učvrstili uvjerenje ulagača da će američka središnja banka uskoro završiti ciklus povećanja kamatnih stopa, koji traje već više od godinu dana.

Na sjednici u lipnju čelnici Feda ostavili su kamate nepromijenjene dok se ne vidi kako će dosadašnje zaoštravanje monetarne politike utjecati na gospodarstvo i inflaciju. Nekoliko dužnosnika Feda poručilo je da će trebati dodatno povećati kamate kako bi se suzbila inflacija, ali i da se bliži kraj ciklusu podizanja kamata.

Na tržištu novca procjenjuje se da postoji više od 90 posto izgleda da će Fed na sjednici ovoga mjeseca dodatno povećati kamate za 0,25 postotnih bodova. No, većina analitičara smatra i da će to biti posljednje povećanje u ovoj godini. Zbog svega toga, dolarov indeks zabilježio je prošloga tjedna najveći tjedni pad u ovoj godini.

S druge strane, euro je snažno ojačao jer se očekuje da će se smanjiti razlika između kamatnih stopa u SAD-u i eurozoni. Naime, analitičari smatraju da će Europska središnja banka, za razliku od Feda, nastaviti s povećanjem kamata jer se inflacija u eurozoni, premda popušta, i dalje kreće na visokim razinama.

26. travanj 2024 07:08