Aktualno
StoryEditor

Tko je Maja Kuhar, glavna kontrolorka poslova ‘težih‘ od 40 milijardi kuna na godinu

21. Srpanj 2019.

U Državnu komisiju za kontrolu javne nabave nova šefica dolazi s iskustvom naručitelja, ponuđača i žalbenog tijela. Ne boji se političkih pritisaka i tvrdi da joj je cilj stručno i odgovorno obavljati posao, a ne zaraditi drugi mandat

Ove srijede na funkciju predsjednice Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) stigla je Maja Kuhar, čije je imenovanje nedavno odobrio Sabor na Vladin prijedlog. Kuhar na funkciji DKOM-ove predsjednice zamjenjuje dugogodišnjeg čelnika, stručnjaka Gorana Matešića, koji je otišao u mirovinu.

Razgovarali smo sa stručnjacima u javnoj nabavi o tome je li ona prava osoba za taj položaj s obzirom na utjecaj institucije koja odlučuje o žalbenim predmetima vrijednima na stotine milijuna eura, a vrijednost javne nabave u Hrvatskoj procjenjuje se na više od četrdeset milijardi kuna na godinu. Mogli smo čuti samo da je ona zasad jedina osoba u Hrvatskoj koja prema svojim kompetencijama može naslijediti Matešića.

Kuhar u DKOM dolazi izravno s funkcije zamjenice glavnog tajnika Središnjeg ureda za središnju javnu nabavu koja opskrbljuje državni aparat, a u karijeri je bila na svim stranama u sektoru javne nabave: stekla je iskustvo u javnoj nabavi iz perspektive naručitelja, ponuđača i žalbenog tijela. Odsad će, među ostalim, odlučivati o pravilnostima postupaka istog tijela u kojem je radila. S obzirom na to da je prethodno radila u DKOM-u, neće joj biti teško nastaviti ondje gdje je Matešić stao. Za DKOM je u ovom trenutku vrlo važno da se čelna osoba što prije uhoda u posao kako bi se o žalbenim predmetima odlučivalo bez nepotrebnih zastoja.

DKOM je samostalno i neovisno državno tijelo koje rješava žalbe u postupcima javne nabave, davanja koncesija i odabira privatnog partnera u projektima JPP-a te podnosi optužne prijedloge za prekršaje propisane zakonodavstvom javne nabave. O njegovim odlukama ovise predmeti vrijedni milijune eura, uključujući i Pelješki most, kojim se DKOM bavio vrlo intenzivno otkako su raspisani natječaji za gradnju pristupnih cesta.

DKOM cijenjen i u EU

Mlada, 36-godišnja pravnica karijeru u javnoj nabavi počela je u DKOM-u 2010., a nakon dvije godine otišla je u Ministarstvo socijalne politike i mladih, gdje je bila glavna savjetnica ministrice Milanke Opačić. Među ostalim, bila je zadužena za stručnu potporu u postupcima ujedinjene nabave za potrebe ustanova socijalne skrbi (2012. – 2016). Prije tri godine zaposlila se u Središnjem uredu za javnu nabavu, u kojem je posljednje dvije godine obavljala funkciju zamjenice glavnog tajnika. Ima iskustva u pripremi i provedbi složenih postupaka javne nabave velikih vrijednosti te iskustvo u upravljanju organizacijom i timovima zaposlenika.

Njezin profesionalni put bio je postupan i logičan.

– Iskustvo u odvjetništvu donosi široko praktično pravno znanje te vas uči disciplini i odgovornosti, a rad u Državnoj komisiji svakako me trajno usmjerio u područje javne nabave. Vjerujem da mi je dugogodišnje iskustvo u Ministarstvu, a osobito u Središnjem uredu za središnju javnu nabavu, pružilo potrebnu širinu u sagledavanju cijelog sustava i procesa nabave sa svih strana. Važno je da javnu nabavu gledamo upravo tako – sustavno, odnosno kao sredstvo za ostvarivanje strateških ciljeva, a ne samo puki formalni postupak – istaknula je Kuhar.

Naglasila je i da ju je pohađanje programa usavršavanja ‘Public Procurement Excellence‘ u organizaciji Vienna University of Economics and Business i austrijske Federalne agencije za javnu nabavu dodatno profesionalno izgradilo. Prvi je to program usavršavanja u Europskoj uniji za javnu nabavu, kombinacija teorijskog, akademskog pristupa i praktičnog iskustva stručnjaka za nabavu iz cijelog svijeta. Potpuno je, rekla je, svjesna da nova funkcija podrazumijeva vrlo zahtjevan i odgovoran posao.

– Državna komisija ima dvije velike uloge podjednake važnosti: jedna je osigurati prvu liniju obrane od zloporabe u postupcima nabave, a druga, ne manje važna, jest održavanje visoke razine pravne sigurnosti za sve sudionike javne nabave. Objavama svojih odluka na internetu DKOM već dulje snažno potiče profesionalizaciju cijelog sustava nabave (i naručitelja i ponuđača), što je, kad je riječ o javnoj nabavi, u novije vrijeme jedan od osnovnih zahtjeva Europske komisije prema državama članicama. S takvom, snažnom ulogom, naravno, u paketu dolazi i velika odgovornost. Treba naglasiti, čega stručna javnost u Hrvatskoj nije svjesna, da DKOM slovi kao respektabilna i vrlo cijenjena institucija među žalbenim tijelima u EU te ga Europska komisija često navodi kao primjer dobre prakse pravne zaštite – objasnila je Kuhar.

Digitalizacija žalbenih postupaka

Na pitanje boji li se možda nekih popratnih izazova, poput političkih pritisaka, odgovorila je da na funkciji poput te, koja ne uključuje političku odgovornost i koja je prema definiciji neovisna u odlučivanju, nema mjesta strahu od političkih pritisaka. – Moj je profesionalni cilj stručno i odgovorno obavljati svoj posao, a ne zaraditi drugi mandat – zaključila je Kuhar.

Na novoj funkciji čekaju je, prije svega, daljnja digitalizacija žalbenih postupaka, aktivno sudjelovanje u razvoju sustava javne nabave RH kao članice mreže prvostupanjskih tijela u postupcima pravne zaštite EU, ali i Europske unije. I, naravno, žalbeni predmeti, kojih u DKOM-u nikada ne nedostaje. 

25. travanj 2024 22:13