Aktualno
StoryEditor

[TOP 10] Tko je isplatio najveću dobit: banke, energetičari, cestari, telekom i - kladioničar

08. Lipanj 2019.

Ako je dobit kompanije svrha njenog postojanja, onda možemo reći da 1000 najvećih kompanija s nove liste Lidera i Fine napreduje. Ukupna razlika između prihoda i rashoda u 2018. je iznosila 29 milijardi kuna, 21,3 posto više nego godinu ranije. Broj tvrtki koje su iskazale dobit porastao je sa 880 na 887, i one su iskazale 34,7 milijardi plusa (u usporedbi sa 30,6 milijardi iz 2017.).

Međutim, na prste jedne ruke mogu se nabrojiti tvrtke (i godine) u kojima je najveća najveća iskazana dobit bila veća od dvije milijarde kuna. U taj elitni klub sad se učlanila Zagrebačka banka, s respektabilnim plusom za 2018, godinu od 2,1 milijarde kuna. Još su dvije banke među deset najvećih dobitaša – PBZ i Erste, pri vrhu je HT, a energetski sektor predstavljaju Ina, te dvije HEP-ove tvrtke – ODS i Proizvodnja.

Već smo navikli da veliki profit iskazuje i jedna tvrtka koja se bavi igrama na sreću, Super Sport. Pa premda je na začelju liste deset najprofitabilnijih, taj kladioničar ima najveću profitnu maržu među najvećim kompanijama – više od 60 posto prihoda iskazao je lani kao dobit (prije oporezivanja).

Među deset kompanija koje su iskazale najveći profit osam je ‘starosjedilaca‘, i cestarski dvojac novajlija – Autocesta Rijeka – Zagreb i HAC. Bez obzira na njihov račun dobiti i gubitka, iz proračuna se i dalje otplaćuju veliki krediti za gradnju autocesta. Iz elitnog društva profitaša lani su ispali Pliva (zbog pada cijena lijekova u SAD-u i slabljenja tečaja funte) i RBA.

S druge je strane ljestvice (ne)uspjeha 111 tvrtki koje su 2018. okončale s minusom (godinu ranije bilo ih je  118). Gubitaši su lani su nabili 5,8 milijardi kuna gubitka, milijardu manje nego prethodne godine.

No, treba uzeti u obzir da lani nije na listi bilo devet Agrokorovih tvrtki koje su, naknadno se vidi, u 2017. godini iskazale 20 milijardi kuna gubitka, dok je lani, nakon vjerovničke nagodbe, to skresano na 1,88 milijardi.

Ipak, Agrokorove kompanije dominiraju na listi gubitaša - devet ih je među 30 tvrtki s najvećim iskazanim dubiozama.  Najveći minus iskazala je krovna tvrtka Agrokor d.d. - 948 milijuna kuna, a slijede Uljanik brodogradilište (566 milijuna), Petrokemija (471 milijun), Tehnika (286 milijuna), Konzum (284 milijuna), Tisak (253 milijuna), Dalekovod (278 milijuna), Đuro Đaković grupa (138 milijuna), Tvornica šećera Osijek (130 milijuna) i Boxmark leather (123 milijuna).

U nastavku donosimo listu tvrtki koje su lani iskazale najveću dobit, a kompletne podatke o dobicima, gubicima, prihodima i svim ostalim relevantnim pokazateljima poslovanja možete pročitati u novom Lideru – od četvrtka u tiskanom izdanju, a već od srijede poslijepodne u digitalnom.

1000 najvećih

08. lipanj 2023 20:03