Aktualno
StoryEditor

Toyota: Novi Auris bez dizela i još atraktivniji

01. Travanj 2018.

https://www.youtube.com/watch?v=fbzO-LagUXA

Toyota je predstavila treću generaciju kompaktnog modela Aurisa. U tri riječi mogli bismo opisati povijest ovog modela − dobar, bolji, najbolji. Ovaj najbolji, naravno, odnosi se na najnoviju verziju, koja je doista atraktivna. To baš nije bio slučaj s prethodnicima. Osobito ne s ‘djedom‘, odnosno prvom generacijom, koja je bila prilično bezlična. Novi Auris sada je oku ugodan automobil dizajnerski na tragu iznimno uspješnog C-HR-a. Naravno da SUV i hatchback nisu ista vozila, ali konture odaju jasnu obiteljsku pripadnost.

>>> VIDEO: Samovozeći automobili uspavljuju putnike

Bogata serijska oprema

Novi Auris duži je četiri, širi tri i niži 4,7 centimetara u odnosu na prethodnika. To mu je dalo dinamičniju liniju, čak pomalo sportski izgled.

Novi Auris duži je četiri, širi tri i niži 4,7 centimetara u odnosu na svog prethodnika, što automatski znači i dinamičniji, čak bismo se usudili reći sportski izgled. Japanci nisu baš uvijek maštoviti kada je riječ o dizajnu unutarnjeg prostora, ali u Aurisu je, rekli bismo, posao korektno odrađen, s kvalitetom kakva priliči brendu i bogatoj serijskoj opremi. Novi model vozi se na platformi TNGA, na kojoj se temelje i Prius te C-HR. Nova arhitektura spustila je centar gravitacije, a uz kruću karoseriju i multi-link stražnji ovjes, Toyotini inženjeri tvrde da će užitak vožnje biti mnogo bolji nego u aktualnoj generaciji.

>>> Toyota i Mazda partneri u sve frenetičnijoj tranziciji prema električnim automobilima

Očekivani potez

Velika je novost da nova generacija Aurisa neće u ponudi imati dizelske motore. Možda se to na prvu čini kao neki veliki preokret, ali zapravo je očekivani potez. Treba znati da je Toyota jedan od tri najveća proizvođača automobila na svijetu, ali Japancima su europsko tržište i dizelski motori, koji se prodaju uglavnom na Starom kontinentu, gotovo zanemariv udio u ukupnoj prodaji te uz to računaju da će dio kupaca dizela svakako pridobiti hibridnim verzijama, u čemu je Toyota svjetski broj 1. Isti scenarij napuštanja dizela već su imali s modelom C-HR i bit će tako sa svim novim modelima. Tako će novi Auris u ponudi imati klasični benzinski turbomotor koji razvija 116 konja i koji je već bio dostupan u drugoj generaciji Aurisa. Druga dva motora u ponudi su hibridi, i to slabiji od 122 konja i jači od 180 konja. Osnovni hibrid također je već u Priusu i jedan je od najpouzdanijih hibrida na tržištu, a prava će novost biti gotovo sportska verzija od 180 konja. Točne cijene još nisu poznate, a vozilo uskoro dolazi na tržište.

29. travanj 2024 05:27