Aktualno
StoryEditor

Trumpova kritika središnje banke spustila dolar

21. Kolovoz 2018.

Dolar je u utorak oslabio prema euru na međunarodnim tržištima valuta nakon što je američki predsjednik Donald Trump kritizirao čelnika središnje banke zbog podizanja ključnih kamatnih stopa.

>>>Dolar jutros ojačao, europske burze pale

Dolar je prema euru oslabio 0,4 posto, kliznuvši na 1,1544 dolara za euro.

Na identičnom je postotnom gubitku bio i prema švicarskom franku, spustivši se na 98,72 švicarska centima za dolar.

Minus od 0,4 posto bilježio je i dolarov indeks prema košarici šest ostalih ključnih svjetskih valuta, kliznuvši na 95,544 boda.

Među trgovcima snažno odjeknuo intervjuu američkog predsjednika za Reuters i njegova izjava da nije "oduševljen" podizanjem ključnih kamata koje provodi guverner Jerome Powell, naglasivši da bi središnja banka trebala uložiti više napora kako bi mu pomogla poduprijeti gospodarstvo.

Američki predsjednici rijetko kritiziraju Fed čija se neovisnost smatra važnom za ekonomsku stabilnost. Trump je pak prioritetom proglasio smanjenje trgovinskog deficita a kombinacija viših kamatnih stopa i jačeg dolara dovodi pod znak pitanja povećanje izvoza.

Fed je ove godine podigao ključne kamatne stope u dva navrata i očekuje se da će ih ponovo podići u rujnu.

>>>Trump: Dobro je biti dobar s Rusijom

"Čini se da gospodin Trump želi malo spustiti dolar kako bi se sačuvala konkurentnosti", procjenjuje David Madden iz CMC Marketsa.

"Budući da je potražnja za dolarom u posljednje vrijeme velika zbog geopolitičkih pitanja i Fedove politike monetarnog stezanja, mogao bi se suočiti s teškoćama u pokušajima da verbalnim intervencijama oslabi dolar", dodaje Madden.

Potražnju za dolarom poduprila je eskalacija trgovinskih napetosti između SAD-a i trgovinskih partnera u posljednje vrijeme i snažan pad turske lire.

Danas je dolar oslabio, između ostalog, i zbog najave američko-kineskih pregovora o trgovini, koja je potaknula sklonost trgovaca rizičnijoj imovini, uključujući valute s višim prinosima, poput eura.

Unatoč takvom okruženju, trgovci su kupovali i franke, traženu valutu u nesigurnim vremenima.

Chris Turner iz londonskog ureda banke ING smatra da su male šanse da će dolar izgubiti status valute koja je najviše dobila na vrijednosti u ovoj godini.

>>>Trump: Imam apsolutno pravo pomilovati samog sebe

"Sve dok (Trump) samo verbalno napada Fed i ne pokušava aktivno utjecati na njegovu monetarnu politiku, to ne bi trebalo imati dalekosežne posljedice po tečaj dolara", drži on.

27. travanj 2024 08:34