Poslovna scena
StoryEditor

Dok sam ja ministar gospodarstva, Ina neće biti podružnica MOL-a

09. Rujan 2013.

- Nikad, dok sam ja ministar gospodarstva, Ina neće biti podružnica MOL-a i to će biti prvi uvjet pregovora, nego zasebna kompanija u kojoj MOL i Republika Hrvatska mogu naći zajednički interes - kazao je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Ministar je to rekao u jutrošnjoj je emisiji "Poslovni tjedan" Hrvatskog radija najavivši kako ‘očekuje konstruktivne razgovore s MOL-om‘.

Hrvatska Vlada uskoro počinje pregovore s MOL-om o izmjenama dioničarskog ugovora o Ini. MOL u Ini drži 49,08, a hrvatska država 44,84 posto udjela. Pregovori Vlade i MOL-a o Ini počet će 18. rujna, a Vlada je početkom kolovoza u pregovarački tim imenovala ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka i ravnatelja Ureda za upravljanje državnom imovinom Mladena Pejnovića.

Na pitanje treba li država ostati među glavnim dioničarima u Ini, u svjetlu špekulacija prema kojima Vlada u slučaju neuspjeha pregovora s MOL-om razmišlja o mogućnosti izlaska iz vlasničke strukture Ine, Vrdoljak je odgovorio da država sigurno neće izići iz vlasničke strukture jer je Ina strateška kompanija.

Kazao je kako očekuje da će MOL vidjeti ozbiljan državnički pristup pregovorima o interesima Vlade, države i građana u Ini.

"Bit će vrlo sustavno pripremljeno. Moramo sve otvorene teme vrlo ozbiljno raspraviti. Prvo, zaustavljanje bilo kakvih procesa restrukturiranja ili dijeljenja otkaza dok traju pregovori, a nakon toga ćemo razmijeniti stajališta u vezi upravljanja", kaže Vrdoljak.

Po njegovim riječima, Ina ne može raditi i njome se upravljati izvan Zakona o trgovačkim društvima te to hitno treba promijeniti.

Potom slijede velika otvorena pitanja, a to su rafinerije, ugovor o plinskom poslovanju te dosadašnja i buduća veleprodajna trgovina naftom, kazao je Vrdoljak.

Podsjetimo, Bloomberg je jutros objavio kako Hrvatska vlada pregovara s ruskim naftnim divom Rosneftom oko preuzimanja državnog udjela u Ini, čime bi riješila spor s Molom, mađarskim suvlasnikom hrvatske naftne kompanije.

Ministar Vrdoljak je, inače, u lipnju ove godine s predsjednikom Upravnog odbora Rosnefta Igorom Sechinom potpisao zajedničku izjavu o interesu za investiranje u energetski sektor Hrvatske, a s ciljem podržavanja Rosnefta u istraživanju mogućnosti za provođenje takvih različitih projekata u Hrvatskoj.

Početkom kolovoza austrijska agencija APA prenijela je izjavu visokopozicioniranog dužnosnika MOL-a da će mađarska kompanija prodati svoj udjel u Ini, ako ne uspije još jedan pokušaj da s hrvatskom Vladom postigne dogovor oko Ine.

- Ako i nakon toga budu sprječavane odluke, primjerice o velikim ulaganjima, MOL namjerava prodati svoj udio od 49 posto u Ini. Međutim, ni preuzimanje većinskog udjela u Ini nije isključeno - rekao je dužnosnik koji je želio ostati neimenovan.

Ako Hrvatska ne bude spremna na kompromis, MOL će morati svoj udio prodati, ako bude morao i Rusima, čijim naftnim kompanijama sada ne želi prepustiti naftno tržište jugoistočne Europe, objavila je tada APA.

08. prosinac 2022 05:48