Poslovna scena
StoryEditor

Francuska modna kuća Hermes ima dobit veću od milijarde eura

23. Ožujak 2017.

Porast prodaje njegovih prepoznatljivih kožnih torbi osigurao je Hermesu prošle godine dobit veću od milijarde eura, po prvi puta u povijesti tvrtke.

Francuski proizvođač luksuzne robe izvijestio je o rastu neto dobiti u 2016. na 1,1 milijardu eura , što je 13 posto više u odnosu na prethodnu godinu, no nešto ispod prognoze analitičara u istraživanju Factseta.

 Tvrtka je u veljači objavila da su joj prihodi od prodaje dosegnuli rekordne 5,2 milijarde eura.

- Postigli smo nove rekorde, a to dokazuje dobru poslovnu izvedbu Hermesa u prošloj godini, rekao je Hermesov izvršni direktor Axel Dumas tijekom telekonferenciji na kojoj su predstavljeni rezultati poslovanja.

Tvrtka rekordne rezultate pripisuje 14-postotnom skoku u poslovanjima kožnim proizvodima i sjedalima, koje uključuje i njegove slavne torbe, između ostalih i legendarni model Birkin.

Rast prodaje na svim svjetskim tržištima

Nedavna ulaganja u nove pogone pomogla su Hermesu podmiriti rastuću potražnju za svojim kožnim proizvodima.

- Razvoj je poduprt održivom dinamikom isporuka i proizvodnje, povećali smo kapacitete proizvodnje s tri nova pogona u Francuskoj, navela je kompanija prilikom objave svojih poslovnih rezultata.

Hermes je najavio isplatu dividende od 3,75 eura po dionici, u odnosu na 3,35 eura u prošloj godini.

Prodaja parfema također je porasla, za devet posto, dok je prodaja odjeće ostala nepromijenjena, a satova smanjena za tri posto. Kompanija je ostvarila rast prodaje na svim svjetskim tržištima.

Rekordno je bilo i povećanje operativne marže na 32,6 posto u odnosu na ukupnu prodaju, no veći dio 0,8 postotnih bodova rasta nastao je uslijed povoljnih kretanja na valutnim tržištima.

03. veljača 2023 07:05