Poslovna scena
StoryEditor

Klub milijardera - mrtva utrka Ine i Agrokora

14. Studeni 2013.
Piše:
lider.media

Razlika u prihodu dviju najvećih tvrtki istopila se s 2,17 milijardi iz 2011. na lanjskih 660 milijuna kuna. Ako Agrokor uspije finalizirati akviziciju slovenskog mercatora, na idućoj rang-listi najvećih ‘konsolidiranih’ tvrtki Todorićevo poslovno carstvo bit će službeno najveća korporacija u Hrvatskoj.

Veliki uzlet ostvarila je Orbico grupa koja je s 33. mjesta uskočila je među top 10 tvrtki prema prihodu, ali to je samo Orbicov distribucijski biznis. Kad se tomu doda prihod tvrtki u vlasništvu Branka Roglića, on dolazi na šesto mjesto među najvećima, s prihodom od oko šest milijardi kuna. O tome tko se sve nalazi u Klubu milijardera, pročitajte u temi broja novog broja Lidera iz pera Matilde Bačelić.

Ulaganje 40 milijardi kuna u obnovu željezničke infrastrukture do 2020. na neko će vrijeme zaposliti domaću operativu, ali teško će pokrenuti izvoz i dugoročan rast BDP-a. O tome zašto rekonstrukcija pruga ne može biti pokretač razvoja pročitajte u tekstu Jasmine Trstenjak.

Zaštitarske tvrtke očito idu prema specijalizaciji, što nužno prati rast upotrebe tehnoloških rješenja. No u Hrvatskoj to zbog nesređenog tržišta teče sporije nego u razvijenim zemljama, a zašto je tako pročitajte u tekstu Edisa Felića o tržištu sigurnosti u Hrvatskoj.

U novom broju Lidera donosimo i portret Mladena Cerovca, novog šefa AZTN-a, tekst o 15 mjera koje bi mogle zaštititi domaću proizvodnju, a u Klubu izvoznika pišemo o padu domaćeg izvoza u prvih osam ovogodišnjih mjeseci. Predstavljamo poduzetnicu Maju Buconjić Barišić, direktoricu tvrtke Detmers kontejneri, razgovaramo sa Jevonom Hilderom, Spectrumovim menadžerom za seizmičko snimanje Jadrana, a donosimo i tekst o etici u nabavi i kodeksu poštenja dobavljača velikih tvrtki.

Novi broj Lidera možete pročitati na iPadu. Aplikaciju s pomoću koje ga možete kupiti skinite OVDJE

25. travanj 2024 02:05