Poslovna scena
StoryEditor

Pali prihodi Cisco Systemsa, tvrtka ukida 5500 radnih mjesta

18. Kolovoz 2016.
Piše:
lider.media

Cisco Systems ostvario je u proteklom tromjesečju pad prihoda, ali i rast neto dobiti, a u nastojanju da se odmakne od svog tradicionalnog poslovanja, najavio je ukidanje 5.500 radnih mjesta. Prihodi tog tehnološkog diva pali su u drugom ovogodišnjem tromjesečju za 1,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 12,6 milijardi dolara. Neto dobit je, pak, porasla na 2,8 milijardi dolara, dok je u istom lanjskom razdoblju iznosila 2,3 milijarde, pokazuje poslovno izvješće kompanije, objavljeno u srijedu.

Cisco je najavio i ukidanje 5.500 radnih mjesta, ili gotovo 7 posto od ukupnog broja zaposlenih u toj tvrtki u svijetu. To je manje nego što su mediji najavljivali. U utorak je CRN, specijalizirana web stranica za tehnološke vijesti, objavila da se očekuje ukidanje oko 14.000 radnih mjesta. Uštede će, poručio je Cisco, reinvestirati u ključna područja u kojima očekuje brži rast prihoda.

Taj proizvođač mrežne opreme preusmjerava se, naime, s hardvera prema softverski usmjerenoj organizaciji jer se usporava rast potrošnje telekomunikacijskih kompanija u njegovom osnovnom segmentu – proizvodnji mrežnih proizvoda. Tako Cisco u posljednje vrijeme ulaže u nove proizvode, kao što su softver za analitiku i alati za ‘cloud‘ centre, ‘internet stvari‘ i sigurnost.

To je osnovni cilj izvršnog direktora Chucka Robbinsa, koji je u sprnju prošle godine na čelnom mjestu tvrtke zamijenio Johna Chambersa i koji nastoji snažnije pozicionirati tvrtku u područjima koja brže rastu. Otkako je Roobins postao izvršni direktor, Cisco je, prema podacima tvrtke FactSet StreetAccount, preuzeo 10 kompanija, od Jasper Technologiesa, startup tvrtke u području ‘interneta stvari‘, do CloudLocka, tvrtke za sigurnost ‘clouda‘.

27. studeni 2022 16:11