Poslovna scena
StoryEditor

Vipnet pokrio više od 400 tisuća kućanstava vlastitom optičko-kabelskom mrežom

29. Lipanj 2016.

S obzirom na to da cjelokupna Vipnetova infrastruktura za fiksni Internet ispunjava ciljeve Digitalne agende EU čije je obveze preuzela i Hrvatska, Vipnet je s brojkom od 400 tisuća pokrivenih kućanstava najspremniji operator za Digitalnu agendu u Hrvatskoj, rečeno je danas na Vipnetovoj  konferenciji za medije. Time se, ističu, ostvaruju preduvjeti koji omogućavaju 400 tisuća kućanstava u Hrvatskoj spajanje na usluge s pristupom Internetu pri brzinama do 120 Mbit/s.

- Kontinuiranim ulaganjem u suvremenu infrastrukturu i najrašireniju optičko-kabelsku mrežu, Vipnet postavlja odlične temelje za pružanje najboljeg korisničkog iskustva u Hrvatskoj. Pokriti 400 tisuća kućanstva vlastitom mrežom je vrijedno postignuće, tim više ako se u obzir uzmu i činjenice da se radi o naprednoj mreži za superbrzi internet te o duplo više pokrivenih kućanstava u odnosu na prvog sljedećeg konkurenta. Ovo je točka nakon koje Vipnet nastavlja s uvođenjem novih tehnologija, točnije EuroDocis 3.1 standarda kojeg ćemo testirati u narednim mjesecima. Implementacija ovog standarda Vipnetovim će korisnicima koji su spojeni putem optičko-kabelske mreže, omogućiti brzine interneta do 1 Gbit/s – rekao je Jiří Dvorjančanský, predsjednik Uprave Vipneta.

Vipnet je ovom prilikom predstavio i rezultate velikog istraživanja o navikama korištenja fiksnih usluga u kućanstvima u Hrvatskoj. Istraživanje je provela agencija Prizma na 1273 ispitanika. Prema rezultatima ovog istraživanja može se zaključiti kako je brzina interneta ključan faktor prilikom odabira usluga fiksne telefonije. Naime, prilikom procjene kvalitete usluge, čak 57 posto korisnika navodi brzinu interneta kao presudan faktor, a zanimljivo, na drugom mjestu s 26 posto ispitanika slijede minute poziva uključene u mjesečnu naknadu. Također, ne iznenađuje rezultat da je u trenutku provođenja istraživanja 88 posto korisnika razmatralo odabir barem jedne fiksne usluge, a većina korisnika prednost daje trio paketu (telefon, Internet, TV) u odnosu na pojedinačnu uslugu. Od ispitanika koji bi odabrali jedan od duo paketa, na prvom je mjestu kombinacija interneta i telefona.

Prema rezultatima istraživanja, 74 posto korisnika i dalje koristi ADSL tehnologiju za pristup internetu, što je puno više nego u drugim zemljama, a više od 80 posto korisnika koristi internet za čitanje vijesti, slijedi slušanje glazbe s 50 posto te aktivnosti vezane uz posao s 40 posto ispitanika. U 93 posto slučajeva korisnici na internet spajaju računala, slijede mobiteli sa 64 posto, televizori s 28 posto te tableti s 27 posto.  Zanimljivi su i podaci o broju TV prijamnika u kućanstvima koji pokazuju da 48 posto kućanstava posjeduje 1 TV prijamnik, 32 posto kućanstava posjeduje 2 TV prijamnika, a 17 posto kućanstava posjeduje 3 ili više TV prijamnika. Većina ispitanika, njih gotovo 60 posto, u prosjeku pred TV prijamnikom provede 1 do 3 sata dnevno, a gotovo 25 posto ispitanika pred TV prijamnikom provede više od 4 sata dnevno. Što se tiče preferiranog sadržaja na TV-u, na prvom mjestu je informativni sadržaj s nešto manje od 50 posto ispitanika. Potom slijede TV serije, filmovi, sport i dokumentarni sadržaj. Nadalje, 81 posto korisnika spremno je za gledanje pojedinog događaja koristiti pay per view uslugu, primarno za gledanje utakmica i sportskih emisija. Uslugu TV za van većina ispitanika koristi za gledanje serija, filmova i sportskih emisija. Ispitanici najčešće TV za van gledaju kod kuće, njih 38 posto, u 20 posto slučajeva u javnom prijevozu, 19 posto na odmoru i 16 posto na poslu. U 77 posto slučajeva za uslugu TV za van koristi se mobitel, dok se u ostalim slučajevima radi o tabletu ili prijenosnom računalu.

26. svibanj 2022 09:29