Tržište kapitala
StoryEditor

Svjetska tržišta: Dolar oslabio nakon Trumpovih izjava da postaje prejak

13. Travanj 2017.

Dolar je u četvrtak na međunarodnim tržištima skliznuo na najnižu razinu u dva tjedna prema košarici najvažnijih svjetskih valuta, nakon što je američki predsjednik Donald Trump izjavio da dolar postaje prejak i da priželjkuje da kamatne stope ostanu niske.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, skliznuo je 0,6 posto jutros u trgovanju na europskim tržištima i na putu je najvećeg gubitka u posljednja više od tri tjedna.

>>>Svjetska tržišta: Azijske burze pale, dolar oslabio nakon Trumpova poraza

Tečaj dolara stabilizirao se pak na oko 109 jena, nakon što je u azijskom trgovanju u jednom trenutku skliznuo na najnižu razinu u pet mjeseci od 108,73 jena.

Eurom se u takvom ozračju trgovalo po 1,0653 dolara, što znači da je skliznuo 0,1 posto u usporedbi sa zatvaranjem tržišta dan ranije. Drži se tako nedaleko najviših razina u šest dana od 1,0675 dolara, koje je u jednom trenutku dosegnuo u prekonoćnom trgovanju.

Dolar je na putu i trećeg dnevnog gubitka prema kineskom juanu, nakon što je početkom tjedna ojačao na najvišu razinu u mjesec dana.

Američku valutu i prinose na američke državne obveznice oštro su pogodile najnovije izjave Donalda Trumpa za Wall Street Journal da dolar postaje suviše jak i da će naštetiti američkom gospodarstvu.

Novi predsjednik prekinuo je time uobičajenu praksu američkih administracija, kako demokratskih tako i republikanskih, da se suzdržavaju od komentara na račun monetarne politike u SAD-u. Također, nije uobičajeno da predsjednik govori o vrijednosti dolara, što je često tema koja se prepušta ministru financija.

>>>ECB: Protekcionizam bi mogao povećati, a ne smanjiti trgovinski manjak

Najnovije izjave samo su podsjetile sudionike tržišta na Trumpovu retoriku vezanu za protekcionizam trgovine, što izaziva zabrinutost kod onih ulagača koji očekuju da će dolar jačati.

- Dramatičan je to zaokret u Trumpovoj retorici. Imajući na umu nastavljene verbalne intervencije američke vlade na valutnim tržištima, mišljenja smo da će svaki uspon dolara u bliskoj budućnosti biti ograničen, unatoč umjerenom tempu rasta kamatnih stopa u SAD-u, kazao je valutni analitičar IronFX-a Sakis Paraskevov.

Uz to, ulagače i dalje muče neizvjesnosti povezane s francuskim predsjedničkim ishodima, kao i razvojem situacije na geopolitičkom planu, ponajprije vezano za moguće vojne intervencije SAD-a u Siriji i Sjevernoj Koreji.

19. travanj 2024 09:24