Aktualno
StoryEditor

U dalmatinske šume stiže protupožarni videonadzor vrijedan 20 milijuna kuna

22. Ožujak 2018.

Predstavnici Hrvatskih šuma i tvrtke Odašiljači i veze u četvrtak su potpisali ugovor vrijedan 20 milijuna kuna namijenjen protupožarnom videonadzoru, odnosno prevenciji šumskih požara u četiri dalmatinske županije, a neovisno o tome Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatske šume u protupožarnu zaštitu ulažu dodatnih 120 milijuna kuna.

Videonadzor će bit postavljen do požarne sezone, najkasnije do 1. lipnja, a eventualno širenje požara nadgledat će 90-ak kamera ravnomjerno postavljenih na spomenutom području.

>>>Može li vatrogasna oprema spriječiti suvremene požare

Dio novca uložit će se u vozila, a dio u opremu

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić na potpisivanju je rekao da od protupožarnog nadzora očekuje veliku korist, konkretno da se ne ponovi lanjska katastrofalna godina.

Istaknuo je da će Ministarstvo poljoprivrede do protupožarne sezone uložiti dodatnih 40 milijuna kuna u opremanje dobrovoljnih vatrogasnih društava na jadranskom i kontinentalnom području. Dio novca uložit će se u vozila, a dio u opremu. Povrh toga, Hrvatske će šume, istaknuo je ministar, na godišnjoj razini uložiti još 80 milijuna kuna za gradnju protupožarnih putova, zapošljavanje motritelja i slično.

- To su značajno veći iznosi nego prijašnjih godina, rekao je Tolušić dodavši kako Istra već ima sličan sustav protupožarnog videonadzora.

Prvorazredne pozicije

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković smatra kako se radi o velikom događaju za dva hrvatska strateška poduzeća. On također vjeruje da će implementirani sustav pomoći u sprječavanju požara.

Oprema će se ugraditi u četiri operativna centra u četiri županije: Zadarskoj, Šibensko-kninskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj,  rekao je Butković.

>>>Sporazum HKZP i OiV: 25 milijuna kuna za zajedničku izgradnju višenamjenskog objekta u Konavlima

Direktor Odašiljača i veza Mate Botica objasnio je da je sustav zamišljen tako da se upotrebljava infrastruktura kojom upravljanja ta tvrtka, dakle na objektima izgrađenim na prvorazrednim pozicijama.

- Na te će objekte biti postavljene kamere visoke razlučivosti koje pokrivaju puni krug od 360 stupnjeva. Inteligentni softver analizirat će prikupljene podatke i po potrebi slati alarm u nadzorne centre, rekao je Botica.

Postavit će se 90-ak kamera, a projekt je razvijen na splitskom Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje.

>>Država ponižava žrtve požara i poplava

Botica tvrdi da je Hrvatska prva mediteranska zemlja koja će implementirati ovakav sustav u protupožarnu prevenciju.

Predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić podsjetio je na ogromne štete od lanjskih požara koji su opustošili Dalmaciju. Naglasio je da su u 80 posto slučajeva djelatnici Hrvatskih šuma prvi otkrili požar i dojavili o njemu.

Neovisno o temi, upitan kako komentira novu žalbu jedne inozemne tvrtke vezanu uz gradnju pristupnih cesta iz projekta cestovne povezanosti s južnom Dalmacijom, ministar Butković odgovorio je da se radi o žalbi na natječajnu dokumentaciju, no i da to nema veze s izvedbom prve faze projekta, dakle gradnje Pelješkog mosta.

>>>Projekt Pelješki most ide dalje

Rekao je da je frustriran svim tim žalbama, ali i da je to zakonska mogućnost koju nitko ne može spriječiti.

- Volio bih da sve ide brže, da ima što manje pogotovo nebuloznih žalbi, zaključio je Butković.

28. rujan 2023 20:15