Aktualno
StoryEditor

U novom broju čitajte o odvjetnicima u biznisu i velikom rastu radnih mjesta u RH

18. Kolovoz 2022.
Lider 881 + trend cover

U situaciji u kojoj na tržištu rada nedostaje kvalificiranih radnika u mnogo različitih sektora zaposlenici itekako iskorištavaju priliku da prošire popis svojih zahtjeva za koje očekuju da će ih poslodavac prihvatiti. Koliko su im poslodavci spremni izlaziti ususret i kojim ih povlasticama privlače? I hoće li se s recesijom, koja se sve češće spominje, trend ponovno preokrenuti u korist poslodavaca?  Bliži li se kraju podilaženje zaposlenicima otkriva Antonija Knežević u ovotjednoj temi broja. 

Iako je rast broja zaposlenih ponajviše posljedica sezonskog zapošljavanja, rast, i to trinaest mjeseci zaredom, pokazuju i desezonirani podaci. Prema njima, broj zaposlenih u lipnju porastao je za 4,4 tisuće i iznosi 1,616 milijuna. Osim turizma, znatno raste zaposlenost u trgovini i prerađivačkoj industriji. Broj radnih mjesta u Hrvatskoj (gotovo) se vratio na razinu iz 2008. o čemu piše Gordana Gelenčer

Opća je teorija da su manje kompanije agilnije od velikih poslovnih sustava, kojima se najčešće pripisuje tromost pri donošenju odluka i njihovoj provedbi. Laurentiu-Florin Dimitriu, prvi čovjek Nestléa u regiji sjevernog Jadrana, pobija u razgovoru za Lider tu teoriju iznoseći praktične primjere poslovnih preokreta i načina na koje se najveća prehrambena kompanija na svijetu obranila od loših posljedica svih proteklih globalnih izazova, od pandemije do rata u Ukrajini, gdje Nestlé ima čak tri tvornice. Predstavio je i najnovije rezultate poslovanja kompanije u prvih šest ovogodišnjih mjeseci koji pokazuju da za najveće sustave i za prehrambenu industriju kriza uvijek na kraju ispadne prilika. S prvim čovjekom Nestléa u regiji pričala je Željka Laslavić. 

Među poznatim hrvatskim odvjetnicima sklonost prema ulasku u drugi biznis nije rijetkost iako se pritom ne odriču odvjetničke prakse. Njihova je prednost što mogu mnogo lakše od drugih poduzetnika pratiti stalne zakonske promjene, odlično poznaju gospodarsko okružje, imaju dobre kontakte, a samim tim i predispozicije za uspjeh. O odvjetnicima u biznisu piše Edis Felić. 

Uz novi broj stiže i ljetni prilog Trend

25. travanj 2024 09:02