Aktualno
StoryEditor

U novom broju saznajte kako prepoznati stručnjaka za umjetnu inteligenciju

01. Lipanj 2023.
LIDER 922

Mišljenje o umjetnoj inteligenciji, kao i megapopularnom AI alatu ChatGPT-ju, imaju apsolutno svi. I iznose ga bez zadrške na raznim poslovnim okupljanjima te, naravno, u objavama na društvenim mrežama koje iskaču posvuda, šireći tako različite teze, ali i dozu straha od te ne tako nove tehnologije.

No najjasniji odgovori o umjetnoj inteligenciji kriju se u glavama stručnjaka i inženjera koji se svaki dan u svom radu susreću s tom tehnologijom, a nerijetko upravo oni ostaju u sjeni – bilo da je riječ o inženjerima koji tiho, ali marljivo na svojim radnim mjestima razvijaju AI modele i treniraju umjetnu inteligenciju bilo, pak, stručnjacima koji rješenja temeljena na umjetnoj inteligenciji znaju adekvatno implementirati u različite industrije.

Kako raspoznati stručnjake od onih koji to nisu, koga pitati za mišljenje ili savjet o umjetnoj inteligenciji, komu se obratiti za pomoć, koje resurse pratiti te, naposljetku, kojim ljudima se okružiti, uživo i u digitalnom svijetu? Odgovore na ova pitanja dala je Donatella Pauković u temi tjedna.

Da su se parlamentarni izbori 5. srpnja 2020. održali prema novoj arhitekturi izbornih jedinica, to bi HDZ-u (s HSLS-om i HDS-om) donijelo jedan dodatni mandat (64 umjesto 63 zastupnička mjesta). No najveći dobitnik bio bi – SDP (odnosno njegova Restart koalicija) – s dvadodatna mandata (43 zastupnička mjesta). S druge strane, Domovinski pokret s partnerima bio bi ‘kraći‘ za dva mandata pa bi ostao na 14 umjesto na 16 zastupnika, a svoje mjesto u Saboru ne bi osvojio Radimir Čačić, zbog čega čega bi njegovi Reformisti ostali izvan parlamenta. Ovo je rezultat Liderove simulacije izbornih rezultata iz 2020. s aktualnim, prekrojenim izbornim jedinicama koje u temi ‘Izborna kartografija‘ piše Goran Litvan.

Na telekomunikacijskom tržištu žestoka je borba za korisnike, a osim ponudama, tri se glavna konkurenta, HT, A1 i Telemach, natječu ogromnim ulaganjima u infrastrukturu. O stanju na tržištu i planovima A1 Liderovoj je Matildi Bačelić ispričao prvi čovjek drugog najvećeg telekoma Jiří Dvorjančanský, koji je u Hrvatskoj već osam godina.

Već neko vrijeme Europska unija radi korake prema ostvarivanju svojih ciljeva zacrtanih direktivom ‘Fit for 55‘, kojom želi postati CO₂ neutralna. S obzirom na to da u tome energetski sektor igra veliku ulogu, EU je donio niz mjera kojima stimulira s jedne strane proizvodnju zelene energije, a s druge njezinu kupnju.

Dio te priče već je neko vrijeme i certificirana proizvodnja zelene energije jer, osim što brojne kompanije žele kupovati zelenu energiju, žele i jamstvo da ta energija zaista dolazi iz obnovljivih izvora. A ta se jamstva mogu prodavati uza samu energiju ili se njima može trgovati na burzi. Prepoznavši taj trend i domaći opskrbljivač električnom energijom ENNA Opskrba krenuo je u tom smjeru i nedavno s hrvatskom burzom električne energije CROPEX-om potpisao ugovor o organizaciji aukcija za prodaju takvih jamstva. O certificiranju zelene energije, kako funkcioniraju aukcije i što zelena energija znači za budućnost Liderova je Marta Premužak razgovarala s Nenadom Ukropinom, članom Uprave tvrtke ENNA Opskrba, koja je dio poslovnog sustava Energia naturalis.

U novom broju donosimo i reportažu iz Lipika, sve o plaćama državnih zaposlenika, pregled kompanije Plamen, ali i mnoge druge teme.

23. travanj 2024 19:44