Aktualno
StoryEditor

U novom broju saznajte tko su najveći dobitnici europskih sredstava

24. Listopad 2024.

Oko milijardu eura isplaćeno je do sada za sto najvećih korisnika Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, među kojima su samo 22 privatne tvrtke. Očekivano, najveći su dobitnici europskih sredstava ministarstva, državna i lokalna poduzeća i institucije. Sukus je to izvještaja o stotinu najvećih korisnika NPOO-a koji je ovih dana objavljen na Vladinim službenim stranicama, a kojemu smo posvetili naslovnu temu ovotjednog Lidera.

Inovacija prema kojoj bi vlasnici praznih stanova bili subvencionirani iz proračuna ako agentu-državi povjere odnos s budućim podstanarima upotpunjava primjere da se u Hrvatskoj nakon trideset godina tranzicije iz socijalizma u kapitalizam događa nova tranzicija – nesvjesni povratak iz kapitalizma u socijalizam, piše Miodrag Šajatović, glavni urednik Lidera, u ovotjednim ‘Ekonomalijama‘.

Nema mnogo poslovnih lidera koji razumiju kakvu priliku pruža umjetna inteligencija, kaže Mislav Malenica, osnivač i direktor AI startupa Mindsmiths, s kojim smo porazgovarali o skaliranju njegova biznisa u SAD-u te o tome na koji će način umjetna inteligencija transformirati svijet u budućnosti.

Budući da eurozona pokazuje naznake oporavka nakon što je dulje titrala na rubu recesije, stječe se dojam da je Europska središnja banka zasad uspjela postići sveti gral monetarne politike – kontrolu inflacije bez recesije. No ključna je riječ ‘zasad‘ jer izlazak iz stagnacije u snažniji rast nije zajamčen. Naprotiv.

U novom broju čitajte i kako je bilo na Liderovoj konferenciji o HR-u, a doznajte i koliki je prosječan trošak rada. Razgovaramo s poduzetnikom Tomislavom Devićem o njegovoj tvrtki Adverbilla te analiziramo kompaniju Međimurje Plin.

Uz novi broj Lidera stiže i prilog ‘Od polja do polica‘.

24. listopad 2024 09:20