Aktualno
StoryEditor

U SAD-u utihnula tržišta žitarica, predviđanja za kukuruz nisu pozitivna

06. Rujan 2018.

Zbog Labour Dayja i produženog vikenda u Americi tržišta žitarica su utihnula nakon naglog skoka cijena u petak poslijepodne. Burza je nakon ponovnog otvaranja bila u crvenom posebice zbog procjene prinosa od strane USDA koju je naknadno procjena privatnog sektora uspjela nadmašiti sa značajno višim brojkama zbog čega bi cijene i dalje mogle kliziti prema dolje.

Predviđanja za kukuruz nisu pozitivna obzirom da je žetva u južnom dijelu SAD-a podbacila što bi moglo utjecati na cijenu, no kako je žetva tek započela još postoji mnogo prostora za promjenu procjene uroda.

>>>Enormne zalihe u Americi srušile cijenu sojina zrna i sačme

Vremenske prilike u Peruu su i dalje vrlo nepovoljne stoga je i ribolov prekinut. IMPARE istraživanje u kojem sudjeluju dva broda je u tijeku i trajat će 30-45 dana.

Kina se opet pojavila na tržištu kao najveći potrošač peruanskog ribljeg brašna. Očekuje se da nova kvota neće prelaziti ulov od 2 milijuna tona te da će ribolov započeti krajem studenog.

Oko 70 tisuća tona ribljeg brašna je od iduće sezone već prodano što u konačnici iznosi oko 15% procijenjene proizvodnje. Na financijskim tržištima burzovni indeksi u nekim zemljama su prestali rasti nakon najdužeg perioda rasta cijena dionica u povijesti.

>>>Wall Street prošli tjedan dosegnuo rekordno visoku razinu, zahvaljujući sporazumu SAD-Meksiko

Kraj trgovinskom ratu?

Američke dionice i dalje rastu dok su kineske bitno pale što mnogi tumače konačnom pobjedom Amerikanaca nad Kinezima u trgovinskom ratu koji se vodi neko vrijeme. Amerikanci žele smanjiti trgovinski deficit s Kinom koji je prošle godine iznosio skoro 400 milijardi i povećati proizvodnju u SAD-u. Ukoliko Kina smanji izvoz svojih proizvoda u SAD, profitabilnost kineskih kompanija će pasti, a investitori će krenuti s prodajom njihovih dionica.

Cijena nafte od početka godine porasla je 15%, dok je cijena zlata pala što ukazuje da se investitori ne boje krize već ulažu u dionice i obveznice.

 


Pratite Lider na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]

 


 

27. travanj 2024 01:16