Aktualno
StoryEditor

Udruga upozorava: Počelo gašenje bioplinskih postrojenja

23. Svibanj 2023.

Bioelektrana NTC Gaj kod Lipika podnijela zahtjev za stečaj, čime je počelo gašenje bioplinskih postrojenja u Hrvatskoj, upozorava u utorak Hrvatska udruga proizvođača bioplina.

Udruga već neko vrijeme upozorava da bioplinskim elektranama prijeti gašenje nastavi li država inzistirati na ograničavanju prihoda od prodaje struje na 180 eura po megavatsatu. 

Vlada je, naime, krajem prošle godine ograničila prihod od prodaje električne energije na 180 eura po megavatsatu, a za prihode iznad te granice odredila uplatu u Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Vladina uredba naslanja se na uredbu Vijeća EU-a o hitnoj intervenciji za rješavanje pitanja visokih cijena energije. Trebala bi se primjenjivati do 30. lipnja ove godine.

Udruga proizvođača bioplina ističe da tih 180 eura nije dovoljno za normalan rad i funkcioniranje bioplinskih postrojenja.

Tvrde da više od godinu i pol bezuspješno pregovaraju s državom, pa se zahtjevom za stečaj NTC-a Gaj počelo događati ono na što su upozoravali - opasnost od gašenja bioelektrana.

- Resorno ministarstvo ne donosi odluke i mi apeliramo na premijera Andreja Plenkovića da se hitno uključi u rješavanje ovog problema dok se još može spasiti dio postrojenja -  izjavio je predsjednik HUPB-a Marijan Cenger.

Bioelektrana NTC Gaj kod Lipika snage dva megavata podnijela je zahtjev za stečaj jer je morala obustaviti proizvodnju, budući da zbog energetske krize i sporosti države da im pomogne, u zadnjih godinu dana generirra ogromne gubitke, kažu u udruzi.

- Gašenjem ovog postrojenja počele su se ostvarivati najgore prognoze na koje su upozoravali iz Hrvatske udruge proizvođača bioplina - da će se, ukoliko im država hitno ne pomogne, do ljeta morati ugasiti 70 posto proizvodnje - ističu.

- Cijena sirovina potrebnih za rad bioplinskih postrojenja u zadnjih godinu dana se udvostručila. S obzirom da državne institucije zadužene za energetiku, osim praznih obećanja, nisu ništa napravile da se cijena električne energije podigne, mi nismo više mogli plaćati ulazne sirovine kooperantima i morali smo donijeti odluku da zatvorimo postrojenje -  izjavio je vlasnik bioelektrane NTC Gaj Peter Maierhofer. 

Dodao je da bi stečaj pokrenuo još prije godinu dana da je znao kako se cijena električne energije neće podići, te da će pregovori s ministarstvom i institucijama tako dugo trajati, a rješenje neće biti ponuđeno.

Hrvatska udruga proizvođača bioplina u više je navrata od države zatražila da se hitno usvoje tri mjere potrebne za spas bioplinskog sektora. 

Traži da se bioplinska postrojenja izuzmu iz Uredbe o ograničavanju cijene električne energije što bi omogućilo da 26 MW bioplinskih postrojenja nastavi proizvodnju te da se u novu Uredbu o poticanju električne energije iz obnovljivih izvora, ugradi formula koja bioplinskim postrojenjima u sustavu HROTE-a omogućuje financijski bonus neophodan za pozitivno poslovanje. Traži i da se postrojenjima koja su bila prisiljena raskinuti ugovore, ponovno omogući ulazak u HROTE.

18. srpanj 2024 20:33