Aktualno
StoryEditor

Unatoč najavljenim sankcijama EU, Poljska odobrila pravosudnu reformu

22. Srpanj 2017.

Gornji dom poljskoga parlamenta u subotu rano ujutro odobrio je reformu Vrhovnog suda unatoč Europskoj uniji i kritikama kod kuće da će zakon potkopati demokratske procese i ravnotežu.

Deseci tisuća prosvjednika okupili su se u Varšavi i gradovima širom Poljske u znak prosvjeda protiv nacrta zakona dok je Senat raspravljao do kasnih noćnih sati.

Zastupnici donjeg doma u četvrtak su prihvatili spornu reformu Vrhovnog suda unatoč javnim prosvjedima i upozorenjima Europske unije, zabrinute za neovisnost pravosuđa u tolikoj mjeri da je zaprijetila neviđenim sankcijama. Prije glasovanja kojemu su prethodile burne rasprave u parlamentu, oporba je upozorila da se događa "državni udar" koji ugrožava neovisnost pravosudnog sustava.

>>> EK prijeti Poljskoj ‘nuklearnom opcijom’ oduzimanja prava glasa

No konzervativci u stranci Pravo i pravda (PiS), na vlasti od jeseni 2015., odlučili su zanemariti upozorenja Europske komisije, predsjednika Europskog parlamenta i Vijeća Europe.

Komisija je u srijedu pozvala Varšavu da "prekine" reformu pravosudnog sustava, zaprijetivši sankcijama. "Veoma smo blizu tome da pokrenemo članak 7 ugovora EU-a", što znači moguće sankcije poput ukidanja prava glasovanja Poljske u EU-u, upozorio je potpredsjednik Komisije Frans Timmermans.

Poljske reforme idu općenito za tim da povećaju kontrolu izvršne vlasti nad pravosuđem i da mu obnove kadrove.

"Postoji opasnost da sudovi budu podređeni političarima", istaknuo je pred novinarima poljski pučki pravobranitelj Adam Bodnar. "PiS koji nema većinu koja se traži po ustavu, pokušava zakonima mijenjati politički sustav u Poljskoj", rekao je.

04. prosinac 2023 13:10