Aktualno
StoryEditor

Unicredit zainteresiran za Commerzbanku

22. Rujan 2017.

Talijanski bankarski div UniCredit nedavno je naznačio službenom Berlinu da je zainteresiran za eventualno spajanje s Commerzbankom, koja je dijelom u državnom vlasništvu, što je kombinacija koja bi dovela do stvaranja jedne od najvećih europskih banaka, doznaje Reuters od dvije osobe upoznate sa slučajem.

Najveća talijanska banka, koja traži potencijalne partnere u Europi, signalizirala je svoju zainteresiranost za vjerojatno preuzimanje cjelokupnog udjela do kojeg bi moglo doći kroz iduće dvije godine, kada Unicredit okonča restrukturiranje, dodali su izvori.

>>>Zainteresiran za kupnju HPB dubinski snima poslovanje Jadranske banke

Unicreditovo rano iskazivanje interesa njemačkoj vladi, koja posjeduje 15 posto udjela u Commerzbanci nakon njenog spašavanja tijekom financijske krize, postavlja temelj za ono što bi moglo biti jedno od najvećih prekograničnih spajanja u Europi. Kontakt Unicredita i Berlina je u ranoj fazi a jedan od izvora tvrdi kako su i druge grupacije iskazale interes za Commerzbanku.

Niz prepreka, uključujući moguću njemačku zabrinutost oko ustupanja jednog od glavnih zajmodavaca stranom kupcu, morat će biti prevladane prije bilo kakvog dogovora.

- Unicredit je bio u kontaktu s njemačkim ministrom financija, tvrdi jedan od izvora, dodajući da je vlada bila otvorena za prodaju, no Commerzbank nije pokazivao nikakav interes.

>>>HNB: Intesa Sanpaolo dobila suglasnost za stjecanje Veneto banke Zagreb

Glasnogovornica njemačkog ministarstva financija istaknula je da je poznat stav vlade da ne želi trajno zadržati udjel u Commmerzbanci te kako želi ostvariti dobar posao za porezne obveznike.

Unicreditov potez ukazuje na interes za najveće europsko gospodarstvo, koje ima povijesne i trgovinske veze s Italijom. Talijanski zajmodavac već ima u vlasništvu jednu od najvećih njemačkih banaka, HVB.

Unicredit, s tržišnom vrijednošću od gotovo 40 milijardi eura, otprilike je triput vrijedniji od Commerzbanke.

Spajanje bi dovelo do stvaranja jednog od najvećih europskih zajmodavaca te ispunilo želju Europske središnje banke (ECB) za bankovnom konsolidacijom, iako je jedan europski dužnosnik blizak njemačkoj vladi kazao da bi Berlin mogao biti nesklon ideji da jedna od njezine dvije najveće komercijalne banke bude u stranom vlasništvu.

>>>Intesa Sanpaolo preuzima Veneto banku u Hrvatskoj i povećava prisutnost na našem tržištu

Commerzbanka se nalazi u procesu restrukturiranja nakon preuzimanja Dresdner banke za 9,8 milijardi dolara 2008. godine u jeku financijske krize, što je bilo popraćeno rezanjem troškova, ukidanjem radnih mjesta, zatvaranjem stotina poslovnica te obuzdavanjem investicija.

Interes Unicredita pokazuje da bančin izvršni direktor Jean Pierre Mustier ide korak dalje od restrukturiranja i ‘čišćenja‘ banke, koja je ove godine prikupila 13 milijardi eura svježeg kapitala izdavanjem novih dionica. Postoje naznake da napori tog francuskog investicijskog bankara, koji uključuju prodaju loših kredita, počinju davati ploda nakon više od godinu dana kako je preuzeo dužnost.

>>>Intesa Sanpaolo u problemu zbog američkih sankcija Rusiji

Unicredit je prošlog mjeseca objavio da je ostvario najveću kvartalnu dobit u gotovo deset godina, dodajući da je najgore prošlo za bankarski sektor u Italiji, koji je dugo smatran najslabijom financijskom karikom eurozone.

19. travanj 2024 01:34