Aktualno
StoryEditor

Uprave, vlade i regulatori krivi su za gubitke slovenskih banka prema izvješću povjerenstva  

11. Travanj 2018.

Za loše poslovanje i gubitke slovenskih banaka od 2004. do 2013. godine, što je tada rezultiralo njihovom dokapitalizacijom i sanacijom državnim sredstvima, odgovorne su sve uprave banaka, ali i sve vlade i regulatorni organi, napose središnja banka i njezini guverneri, stoji u izvješću parlamentarnog povjerenstva objavljenom u srijedu.

Uprave su zanemarivale rizike loših kredita, odobravanih u doba kada su imale prepune kreditne portfelje, stoji u izvješću.

>>>Erjavec: Slovenija će tražiti posredovanje EK u sporu oko stare devizne štednje

Kako je u srijedu na konferenciji za novinare kazao predsjednik tog povjerenstva Anže Logar, oni koji su objektivno i subjektivno odgovorni za takav razvoj događaja, a radi se u prvom redu o upravama banaka iz tog vremena i nadzornim odborima, trebali bi za to i kazneno odgovarati.

Povjerenstvo je izvješće o kojemu još mora glasovati parlament na plenarnom zasjedanju prihvatilo jednoglasno, a zastupnicima će predložiti i osnutak posebnog specijaliziranog suda za progon kriminaliteta u bankarstvu.

Prijedlog takvog zakona u proceduru treba predložiti što prije, a to bi u prvom redu bila zadaća vlade, kazao je Logar na konferenciji za novinare.

>>>‘Sukcesijsko pitanje’ pred sudom EU: Slovenija priprema tužbu protiv Hrvatske zbog NLB-a

Prema riječima Logara, više uprava Nove Ljubljanske banke (NLB) i mariborske Nove kreditne banke Maribor (NKBM) odgovorno je kazneno i odštetno  za loše bankarske prakse.

Te su uprave odgovorne i za neosigurane kreditne plasmane i zanemarivanje potencijalnog kreditnog rizika zbog čega je Slovenija u vrijeme bivše premijerke Alenke Bratušek morala dokapitalizirati banke u državnom vlasništvu s više milijardi eura.

>>>Slovenski parlamentarci za zaštitu NLB-a od pravomoćnih presuda na hrvatskim sudovima

Objektivno su za zakašnjele reakcije i neodgovarajuće postupanje odgovorne i ranije vlade, nadzorni odbori u bankama, te regulatori financijskog tržišta, u prvom redu bivši guverneri slovenske središnje banke Marko Kranjec i Mitja Gaspari, ocijenjeno je u konačnom izvješću  na više od 1000 stranica.

25. travanj 2024 10:19