Aktualno
StoryEditor

Valamar, Lidl, Konzum, Tisak... Koga će još zahvatiti epidemija povećanja plaća?

18. Veljača 2019.

Prošlotjedni niz povećanja plaća iz Tiska i Konzuma, već u ponedjeljak nastavljaju Lidl i Valamar Riviera. Iz Lidla je stigla vijest kako će od 1. ožujka svim njihovim radnicima u trgovinama i skladištima bruto plaća porasti za 10 do 12 posto, dok je  Valamar Riviera objavila kako je sa sindikatima dogovorila isplatu 13. plaće  u neto iznosu od 5.000 kuna.

Konzum je od 1. siječnja povećao primanja svojim zaposlenicima u neto iznosu od 350 kuna. Dok je Tisak u veljači povisio plaće svojim prodavačima, skladištarima, dostavljačima i vozačima za 416 kuna neto.

"Zaposlenicima u svih 96 trgovina diljem Hrvatske te u logističko-distributivnim centrima u Jastrebarskom i Perušiću od 1. ožujka tj. početkom nove poslovne godine 2019. povećana je bruto plaća za 10 do 12 posto. Od početka poslovanja u Hrvatskoj, Lidl neprestano povećava plaće svojim zaposlenicima. Zadnje povećanje dogodilo se prije nepunih godinu dana, u ožujku 2018. godine, kada je radnicima u trgovinama i skladištima plaća povećana za 8,5 posto," stoji u priopćenju iz tog maloprodajnog lanca koji trenutno provodi natječaj za 400-tinjak sezonskih radnika u priobalnim gradovima za 2019. godinu.

Iz hotelskog lanca Valamar Riviera javljaju kako je u ponedjeljak sklopljen sporazum sa Sindikatom turizma i usluga Hrvatske te Sindikatom Istre, Kvarnera i Dalmacije kojim su za zaposlenike Valamara osigurali nova materijalna prava, uključujući 13. plaću u neto iznosu od 5.000 kuna.

"Valamar će 13. plaću isplatiti svim radnicima s ugovorom na neodređeno vrijeme i svim radnicima koji će u 2019. godini raditi najmanje 10 mjeseci. Valamar će 13. plaću isplatiti najkasnije u prosincu 2019. godine. Valamar svojim zaposlenicima daje i jamstvo minimalnih neto primanja u iznosu od 5.000 kuna za sve zaposlenike koji odrade puni mjesečni fond sati. Sezonskim radnicima Valamar će isplatiti i posebne nagrade za sezonu između 1.200 i 2.000 kuna neto, ovisno o odrađenim mjesecima rada, od čega će se 500 kuna neto isplatiti svim radnicima s plaćom za mjesec srpanj," kažu iz Valamara, koji će svim radnicima u stalnom radnom odnosu u 2019. godini isplatiti i božićnicu u neto iznosu od 2.000 kuna.

Novi iskorak u poboljšanju radnih uvjeta za zaposlenike komentirala je i Ines Damjanić Šturman, direktorica sektora ljudskih potencijala u Valamar Rivieri.

"Prva smo turistička kompanija u Hrvatskoj koja je uvela 13. plaću kao i jamstvo minimalnih neto primanja od 5.000 kuna za sve zaposlenike te niz drugih nagrada i materijalnih prava. Zaposlenici su nam zajedno s gostima uvijek na prvom mjestu, a njihovo zadovoljstvo važno je za naš dugoročni poslovni uspjeh. Drago nam je što smo postigli sporazum s našim socijalnim partnerima i nastavit ćemo našu suradnju i ubuduće."

02. svibanj 2024 00:04