Aktualno
StoryEditor

VIDEO: Središte Ljubljane pretvoreno u urbani vrt za spas pčela

01. Lipanj 2018.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=plxsd9uy8lc&feature=youtu.be[/embed]

U povodu Svjetskoga dana pčela, duž Slovenske ceste u središtu Ljubljane postavljene su medonosne biljke koje su građani mogli ponijeti kući kako bi pomogli gradskim pčelama u pronalasku hrane.

Zbog utjecaja globalnog zatopljenja na vrijeme cvatnje, pčele su suočene s nestašicom izvora hrane u kasno ljeto. A kada pčele ogladne, ogladnimo i mi, jer trećina svjetske zalihe ljudske hrane ovisi upravo o pčelama.

>>>Pčelarstvo je slovenska tradicija, ‘nacionalna ovisnost’

Kako bi pomogli gradskim pčelama, ususret Svjetskome danu pčela u svibnju, A1 Slovenija i Grey Ljubljana su na tjedan dana pretvorili ljubljansku žilu kucavicu - Slovensku cestu u urbani vrt s 3,500 medonosnih biljaka.

Namjera im je bila potaknuti pješake da i oni pomognu gradskim pčelama. Kući su mogli ponijeti jednu od 12 različitih vrsta biljaka, presaditi ih u vrt ili staviti na balkon, i time stvoriti vlastitu oazu pčelinje hrane u svome domu.

>>>Europski sud potvrdio zabranu ineskticida zbog zaštite pčela

A1 Slovenija snažan je podupiratelj urbanog pčelarstva, član je projekta Grada Ljubljane Put pčela, te je ponosni vlasnik četiriju urbanih košnica koje su smještene na krovu njihove središnje zgrade.

Ovom posljednjom akcijom htjeli su ovoj najradišnijoj životinjskoj vrsti dodatno pomoći u rješavanju problema.

02. ožujak 2024 03:46