Aktualno
StoryEditor

WTO: Kina i SAD najveći izvoznici i uvoznici, pozicija Britanije ugrožena

03. Srpanj 2018.

Posljednjih mjeseci iz svijeta pristižu vijesti o jačanju trgovinskih napetosti, a najava Trumpove administracije o ograničenju izvoza visokotehnoloških proizvoda u Kinu, te investicija kineskih kompanija u tehnološki sektor SAD-a najnovija je u nizu mjera koja je dodatno pojačala nesigurnost, prenosi Al Jazeera.

Tako će, prema najavi, 6. srpnja SAD uvesti dodatne carine u visini od 25 posto na uvoznu kinesku robu vrijednu 34 milijarde dolara kao odgovor na pritužbe da Peking uvjetuje stranim kompanijama da predaju svoju tehnologiju ako žele ući na kinesko tržište. Peking je na to obećao protumjere nakon čega je Trump zaprijetio dodatnim carinama koje bi obuhvatile gotovo 90 posto kineskog uvoza u SAD.

>>>Liderovih 1000 najvećih podiglo izvoz za 19 posto

Prema listi najvećih svjetskih uvoznika i izvoznika koje objavljuje WTO upravo su Kina i SAD najveći igrači. Na tron ljestvice izvoznika zasjela je Kina zahvaljujući prošlogodišnjem izvozu robe u vrijednosti 2,263 milijardi dolara, a slijede ju SAD sa 1,547 milijardi, te Njemačka sa 1,448 milijardi dolara.

Najveće britansko udruženje proizvođača i trgovaca automobilima ističe da su se investicije u proizvodnju automobila u Ujedninjenom Kraljevstvu prošle godine prepolovile zbog Brexita, stoga je pozicija ove države ugrožena. Tako je Britanija na listi najvećih izvoznika zauzela tek 10. mjesto s izvozom vrijednim 445 milijardi dolara u 2017. godini.

>>>Najoštriji pad njemačkog izvoza u dvije i pol godine

Najveći uvoznik prošle godine bio je SAD s 2.409 milijardi dolara. Kina je na drugom mjestu s 1.842 milijarde, a Njemačka na trećem s 1.167 milijardi. Velika Britanija je na petom mjestu liste uvoznika sa 644 milijarde američkih dolara.

30. travanj 2024 07:04