Aktualno
StoryEditor

Zaba snižava kamatne stope na postojeće kredite građanima

13. Prosinac 2017.

Zagrebačka banka (Zaba) od početka iduće godine snizit će promjenjive kamatne stope na postojeće kredite građanima slijedom kretanja Nacionalne referentne stope (NRS), a umanjenje će iznositi između 0,15 i 0,29 postotna poena, ovisno o valuti i vrsti kredita, te će biti vidljivo na ratama kredita koje dospijevaju u veljači, izvijestili su u srijedu iz te banke.

Kako navode, na postojeće stambene i druge kredite kod kojih se kao parametar koristi šestomjesečna NRS1, za kredite u kunama kamatna stopa smanjit će se za 0,19 postotnih poena, dok će se za kredite vezane uz euro kamatna stopa smanjiti za 0,29 postotnih poena.

>>>ZABA: Dobit prepolovljena zbog rasta troška vrijednosnih usklađenja plasmana

Kod ostalih postojećih kredita, kod kojih Banka koristi šestomjesečnu NRS2, doći će do smanjenja kamatne stope kredita u kunama za 0,15 postotnih poena, a za kredite vezane uz valutu euro smanjenje će iznositi 0,26 postotna poena, navode iz Zabe.

Banka će do 15. prosinca sve klijente obavijestiti o navedenom smanjenju, o umanjenoj visini anuiteta, kao i o novom otplatnom planu.

U priopćenju se navodi da je od prve objave Nacionalne referentne stope, 7. prosinca 2012., ona smanjena već 10. put zaredom.

Kamatne stope umanjene su između 1,56 i 1,72 postotna poena za kune te između 2,42 i 2,44 postotnih poena za eure, ovisno o vrsti kredita. Za iste vrijednosti smanjene su i kamatne stope na postojeće kredite građanima u Zabi.

Nacionalna referentna kamatna stopa prosječni je trošak financiranja bankarskog sektora, a izračunava ju Hrvatska udruga banaka (HUB) na osnovi objavljenih podataka Hrvatske narodne banke. NRS1 predstavlja troškove financiranja iz sredstava prikupljenih depozita fizičkih osoba, a NRS2 troškove financiranja iz sredstava prikupljenih depozita fizičkih i pravnih osoba nefinancijskog sektora. Sljedeće usklađenje promjenjivih kamatnih stopa na kredite građanima bit će 1. srpnja 2018, poručuju iz banke.

01. prosinac 2023 03:44