Aktualno
StoryEditor

Zaposlenicima Plave lagune veće plaće

20. Veljača 2018.

Socijalni partneri u Plavoj laguni potpisali su u utorak nekoliko sporazuma i aneks kolektivnog ugovora kojim se povećavaju plaće te, kako je priopćeno iz te porečke tvrtke, "položaj i ostala prava svojih zaposlenika".

Naime, Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije, Sindikat turizma i usluga Hrvatske i Uprava Plave lagune dovršili su pregovore o pravima radnika Plave lagune i Istraturista za 2018. godinu koji su rezultirali ujednačavanjem prava radnika tih dviju tvrtaka s obzirom na pripajanje Istraturista d.d. Plavoj laguni.

Tako od 1. siječnja ove godine kolektivni ugovor Plave lagune d.d. vrijedi za sve radnike u društvu, to jest proširuje se na radnike bivšeg Istraturista.

>>>Plava laguna porezna rasterećenja ‘pretače’ u veće plaće, regres, božićnice…

Osim toga, dogovoreno je i povećanje osnovne plaće za sve radnike od četiri posto od 1. lipnja ove godine, čime će se materijalna prava radnika u porečkoj dijelu tvrtke povećati gotovo pet posto, a u umaškom više od devet posto.

Osim izjednačavanja prava iz kolektivnog ugovora, dodatno će se povećati plaća nekim radnicima i grupama radnika, a posebice sobaricama i onima koji su s njima povezani, u prosjeku dodatnih 10 posto, stoji u priopćenju.

Po riječima sindikalnih čelnika, najbolji status u turističkim kompanijama imaju radnici Plave lagune, koja je najprije povećala plaće radnicima, a nakon što je Vlada donijela odluku o neoporezivanju smještaja i prehrane sezonskih radnika, sve uštede zbog te odluke pretočila je u prava radnika.

>>>Prvaci hrvatskog turizma novac od poreznog rasterećenja preusmjeravaju za veće plaće radnika

Naime, Plava laguna prva je turistička kompanija koja je uštede nastale izmjenama pravilnika o porezu na dohodak odlučila pretočiti u prava radnika, navodi se u priopćenju.  Plava laguna ove će godine deset posto kapitalnog budžeta, to jest 50 milijuna kuna uložiti u poboljšanje smještaja osoblja. S poboljšanjem uvjeta rada i smještaja nastavit ćemo i dalje jer smo svjesni da razvoj počiva na zadovoljnim radnicima - poručili su iz Plave lagune.

Osim na veću plaću od 1. lipnja, radnici Plave lagune, među ostalim, mogu računati i na regres za godišnji odmor od 70 kuna bruto po danu odmora te na jednokratne isplate po 500 kuna bruto za lipanj i srpanj, božićnicu do najvišega neoporezivog iznosa od 2500 kuna, razmjerni dio za radnike koji su radili kraće od 12 mjeseci, a duže od dva mjeseca, te na dar djetetu u najvišem neoporezivom iznosu.

18. travanj 2024 05:52