Aktualno
StoryEditor

Žene su poželjele: Zbog izrazitog interesa projekt ‘Zaželi‘ ojačan na milijardu kuna

15. Veljača 2018.

https://www.youtube.com/watch?v=-eVI_phEDzY

Nakon petomjesečnog prekida ponovno je otvoren poziv "Zaželi – program zapošljavanja žena", koji se provodi u okviru Operativnog programa "Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.“, a zbog iznimno velikog interesa Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava povećalo je financijske alokacije sa 400,9 milijuna kuna na milijardu kuna.

Projektni prijedlozi za poziv mogu se ponovno dostavljati počevši s 15. veljače od ponoći, priopćilo je Ministarstvo rada u četvrtak podsjetivši da je riječ o najvećem i najbržem natječaju u sklopu Europskog socijalnog fonda, za socijalno uključivanje i integraciju ranjivih skupina na tržište rada.

>>>Pavić: Zaposlit ćemo tri tisuće žena, svaka će pomagati četiri starija kućanstva

Na program "Zaželi" osvrnuo se u uvodnom govoru na Vladinoj sjednici premijer Andrej Plenković istaknuvši da će se povećanjem sredstava za program na milijardu kuna omogućiti da se u poslovima skrbi i brige o starijim sugrađanima zaposli 5000 do 6000 žena diljem Hrvatske.

Odličan način uključivanja  onih koji su duže nezaposleni

"To je odličan način povezivanja i uključivanje na tržište rada onih koji su duže bili nezaposleni, a to su žene zrelije dobi, tako da od toga imaju koristi lokalne zajednice", rekao je Plenković dodavši kako od ministra Marka Pavića očekuje promociju takvog korištenja europskih sredstava, jer je poticajno za jedince lokalne i područne samouprave.

Program zapošljavanja žena "Zaželi" u skladu je s europskim i nacionalnim preporukama o unaprjeđenju položaja žena na tržištu rada i zaštite prava žena, s naglaskom na promicanje socijalne uključenosti i suzbijanja siromaštva, ističe Ministarstvo rada.

>>>Program ‘Zaželi’ omogućio posao za 219 žena u Iloku i vukovarsko-srijemskim općinama

Predviđeno je sudjelovanje žena koje su u nepovoljnom položaju na tržištu rada (npr. dugotrajno nezaposlene), a skrbit će o oko 20.000 starijih osoba i ljudi u nepovoljnom položaju u teško dostupnim područjima (ruralna područja i otoci) i tamo gdje je stopa nezaposlenosti viša od hrvatskog prosjeka.

Prihvatljive aktivnosti

Projekti traju 30 mjeseci, a minimalna vrijednost bespovratnih sredstava po pojedinom projektu može iznositi 900.000 kuna, dok je najviše predviđeno deset milijuna kuna. Prihvatljivi troškovi projekata financiraju se u potpunosti.

Na natječaj se prijavljuju jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave i neprofitne organizacije s partnerima.

Prihvatljive aktivnosti su zapošljavanje, obrazovanje i osposobljavanje žena te osiguranje materijalnih uvjeta za provedbu aktivnosti.

Za svaku ženu osigurano je 7000 kuna za obrazovanje kako bi nakon provedbe programa bile konkurentnije na tržištu rada.

Do danas potpisano i uručeno 93 ugovora vrijednih 342 milijuna kuna

Do danas su potpisana i uručena 93 ugovora vrijedna 342 milijuna kuna. Prvi ugovori potpisani su i uručeni 1. prosinca 2017. u Osijeku, u vrijednosti većoj od 143,5 milijuna kuna za 42 projekta, ističe Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava.

>>>FOTO: Projektom Zaželi zaposlit će se 900 žena u Slavoniji

Manje od tri tjedna kasnije, 20. prosinca 2017., u Zagrebu je uručeno novih 15 ugovora vrijednih 63 milijuna kuna, iz kojih će se zaposliti 417 žena koje će pružati potporu i podršku za gotovo 2000 starijih osoba.

Početkom godine, 8. siječnja, u Vukovaru je uručeno još 18 ugovora, za koje je osigurano 62,2 milijuna kuna, a 19. siječnja u Murskom Središću uručena su još četiri ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za zapošljavanje žena, vrijedna više od 17 milijuna kuna.

Zadnje uručivanje ugovora održalo se u Slavonskom Brodu, 25. siječnja, gdje je sklopljeno novih 14 ugovora kojim će se zaposliti 350 žena sa ciljem pružanja podrške i pomoći za 1540 kućanstava.

23. lipanj 2024 23:36