Aktualno
StoryEditor

ZSE: U mirnom trgovanju u fokusu bi mogli biti HT i turističke kompanije

29. Kolovoz 2017.

Na Zagrebačkoj se burzi u utorak očekuje nastavak suzdržanog trgovanja uz stagnaciju Crobexa, dok bi u fokusu investitora i dalje mogle biti dionice HT-a i turističkih kompanija.

Svih pet analitičara, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa. Crobex indeks spustio se u ponedjeljak 0,10 posto, na 1.899 bodova, dok je Crobex10 oslabio 0,33 posto, na 1.123 boda.

Redovni promet dionicama iznosio je 3,6 milijuna kuna, što je oko 1,5 milijuna kuna više nego u petak. U blok prometu povlaštenim izdanjem Adrisa ostvareno je još 4,5 milijuna kuna, po cijeni od 454 kuna po dionici.

>>>ZSE: Crobex kliznuo ispod 1.900 bodova

- Na domaćem tržištu i dalje očekujem stagnaciju Crobexa. Teško je reći uz koji predznak, jer nema važnijih poslovnih vijesti. Prometi bi mogli ostati skromni, što je uobičajeno za ljetno razdoblje, kaže Ana Turudić, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria.

U fokusu investitora, dodaje, i dalje bi mogla biti uobičajeno najlikvidnija izdanja, poput HT-a te Valamar Rivijere i ostalih turističkih kompanija zbog dobre turističke sezone.

U redovnom je trgovanju milijunski promet jučer imala samo dionica Valamar Riviere, 1,7 milijuna kuna. Cijena te dionice je porasla za 1,36 posto, na 46,34 kune.

Više od pola milijuna kuna prometa imale je još samo dionica HT-a, 625 tisuća kuna, a cijena joj je oslabila 0,56 posto, na 180 kuna.

>>>ZSE: Crobexi na putu blagih tjednih dobitaka

Uz Valamar, nešto se više trgovalo još nekim turističkim dionicama, koje bilježe i porast cijene, pa je Crobexturist među sektorskim indeksima bio najveći dobitnik, s rastom za 1,43 posto.

Dionica Maistre predvodi likvidnije dobitnice sa skokom cijene za 6,05 posto, na 331 kunu. Promet tom dionicom iznosio je 167 tisuća kuna. Još su samo dionice Turisthotela imale više od sto tisuća kuna prometa, a cijena im je porasla za 1,86 posto, na 3.200 kuna.

Među većim gubitnicama bile su dionice Končar Elektroindustrije, s padom cijene za 3,28 posto, na 725,4 kuna, te Atlantske plovidbe, za 2,18 posto, na 425 kuna.

Od burzovnih vijesti, Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) priopćio je da je zaprimio jednu obvezujuću ponudu za kupnju gotovo 1,6 milijuna dionica Luke Rijeka, koje čine 11,75 posto udjela u temeljnom kapitalu, a ponuđena je cijena od 50 kuna po dionici, što je 1 kunu više od tražene minimalne cijene.

Upravno vijeće CERP-a je odluku o pokretanju prodaje državnih dionica u Luci Rijeka donijelo krajem lipnja. U pozivu je bilo navedeno i da će po odabiru najpovoljnije ponude, transakcija biti izvršena na Zagrebačkoj burzi kao jedna blok-transakcija.

>>>Kraš isplaćuje dividendu od 8 kuna po dionici

Posljednjih tjedana mediji su pisali kako bi drugi po veličini dioničar Luke, poljski OT Logistic, mogao biti glavni kandidat za kupnju tog udjela, čime bi postao najveći pojedinačni dioničar. Naime, poljski je dioničar bio i najveći pojedinačni kupac dionica Luke Rijeka izdanih tijekom procesa dokapitalizacije 2015. godine.

Zadnja cijena dionice Luke Rijeka jučer na burzi iznosila je 47,52 kune, što je za 3 posto manje nego u petak.

27. travanj 2024 12:55