Biznis i politika
StoryEditor

Andrea Doko Jelušić (AmCham): Najveći izazov za poduzetnike je nedostatak radne snage

07. Ožujak 2023.
Andrea Doko Jelušićfoto Dražen Lapić

- Unatoč dobrim poslovnim rezultatima u 2022. i optimističnim planovima poslovanja, primjećuje se oprez poduzeća u očekivanju mogućih negativnih utjecaja na poslovanje. Kao glavni ograničavajući faktori u poslovanju ističu se inflacija i rastući troškovi energenata te nedostatak odgovarajuće radne snage - rekla je Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica AmCham-a predstavljajući rezultate Istraživanja poslovnog okruženja u Hrvatskoj koje je provedeno u razdoblju od 12. prosinca 2022. do 25. siječnja 2023. na uzorku od 162 člana uprava domaćih i međunarodnih poduzeća u Hrvatskoj.

Doko Jelušić je dodala kako je za više od 67 posto ispitanika poslovanje u 2022. bilo bolje nego u prethodnoj godini, dok je za 13 posto poslovanje u 2022. bilo lošije nego u 2021. Ukoliko se izostavi 2020. koju je u najvećoj mjeri obilježila pandemija, u 2022. raste broj za poduzeća koja bilježe pogoršanje poslovanja.

Kod većine ispitanika (51 posto) rastao je broj zaposlenih, dok je trećina poduzeća zadržala isti broj zaposlenih što je na tragu prošlogodišnjih rezultata. Znatan dio ispitanika (59 posto) iskustvo poslovanja u Hrvatskoj ocjenjuje dobrim ili vrlo dobrim, a 53 posto ispitanika primjećuje poboljšanje uvjeta poslovanja u posljednjih pet godina.

Najveća poboljšanja u razdoblju od pet godina ispitanici vide u uvjetima financiranja i povećanoj potražnji za robama i uslugama te mogućnostima trgovinske razmjene i uvjetima plaćanja dok kao najveće pogoršanje uvjeta poslovanja ispitanici vežu uz, dostupnost i kvalitetu radne snage, cijenu rada te kvalitetu zakonskog okvira.

Inflacija i rastući troškovi energenata postali ograničavajući faktori 

- Širenje poslovanja planira 73 posto ispitanika za usporedbu s 82 posto u prošlogodišnjem istraživanju. Kod planiranih zapošljavanja postotak je identičan prošlogodišnjem – 66 posto, međutim smanjuje se udio onih koji planiraju zaposliti više od 20 zaposlenika, dok raste udio onih koji planiraju smanjiti broj zaposlenika - kazala je Doko Jelušić.

- U odnosu na prethodnu (2021.) godinu, u 2022. godini AmCham-ovi članovi bilježe slične poslovne rezultate. Bilježi se blagi rast zapošljavanja i zadovoljstva uvjetima poslovanja u odnosu na prethodno petogodišnje razdoblje. S druge strane, smanjuje se udio ispitanika koji bilježe bolje poslovne rezultate.

Inflacija i rastući troškovi energenata uopće nisu bili u fokusu gospodarstvenika u 2021., da bi u ovogodišnjem istraživanju zauzeli središnje mjesto kao glavni ograničavajući faktori u poslovanju. Nedostatak odgovarajuće radne snage koji je prethodne godine bio na prvom mjestu, sada je zauzeo treće mjesto - istaknuo je John Mathias Gašparac, prvi dopredsjednik Vijeća upravitelja AmCham-a.

Stavovi ispitanika pozitivni su prema pridruženju schengenskom području i uvođenju eura. Područja istraživanja obuhvaćaju poslovanje u 2022., poslovno okruženje, utjecaj institucija na poslovno okruženje, usporedbu s regijom, poslovna očekivanja i stavove prema Schengen-u, uvođenju eura i EU fondovima. 

Područja istraživanja obuhvaćaju: poslovanje u 2022., poslovno okruženje, utjecaj institucija na poslovno okruženje, usporedba s regijom, poslovna očekivanja i stavove prema Schengen-u, uvođenju eura i EU fondovima.

25. travanj 2024 04:54