Biznis i politika
StoryEditor

Bernard Arnault je u jednom danu izgubio 11,2 milijardi dolara, ali je i dalje najbogatiji čovjek na svijetu

24. Svibanj 2023.
Bernard Arnault 

Bernard Arnault, najbogatiji čovjek na svijetu, izgubio je 11,2 milijarde dolara svog bogatstva u jednom danu zbog zabrinutosti da će omekšavanje američkog gospodarstva oslabiti potražnju za luksuznom robom.

Osnivač LVMH-a čija ponuda uključuje Louis Vuitton torbe, Moet & Chandon šampanjce i Christian Dior haljine obogatio se tijekom većeg dijela 2023. godine dok su cijene dionica europskih luksuznih kompanija rasle, ali u utorak je izgubio jedan dio tog bogatstva, objavio je Bloomberg. 

Dionice grupe pale su za pet posto na burzi u Parizu (što je najviše u zadnjih godinu dana) usred šireg pada koji je izbrisao oko 30 milijardi dolara iz europskog luksuznog sektora. Čak i uz pad od 11,2 milijarde dolara, francuski milijarder i dalje ima neto vrijednost od 191,6 milijardi dolara, prema Bloombergovom indeksu milijardera. Dodao je 29,5 milijardi dolara do sada ove godine.

Jaz između bogatstva Arnaulta i Elona Muska, druge najbogatije osobe na svijetu, sada se smanjio na samo 11,4 milijarde dolara.

Neuspjeh u utorak uslijedio je nakon dugotrajnog rasta cijene dionice LVMH-a, koja je još uvijek u porastu od 23 posto na godišnjoj razini. MSCI Europe Textiles Apparel & Luxury Goods Index porastao je 27 posto.

Sudionici luksuzne konferencije u Parizu koju je organizirao Morgan Stanley označili su ‘relativno slabiji‘ učinak u SAD-u, prema Edouardu Aubinu, analitičaru investicijske banke. Analitičari Deutsche Bank AG, Matt Garland i Adam Cochrane, rekli su u bilješci da očekuju da će ulagači postati izbirljiviji s europskim luksuznim dionicama, uz zabrinutost zbog usporavanja rasta u SAD-u.

23. travanj 2024 09:39