Biznis i politika
StoryEditor

Britansko gospodarstvo stagniralo na kraju 2022., za dlaku izbjegli tehničku recesiju

10. Veljača 2023.

Britansko gospodarstvo stagniralo je u četvrtom kvartalu 2022. godine i za dlaku izbjeglo tehničku recesiju, unatoč padu aktivnosti u prosincu, pokazali su u petak podaci statističkog ureda ONS-a.

Zadnji prošlogodišnji mjesec obilježili su štrajkovi u željezničkom prometu i loše vremenske prilike i gospodarska aktivnost smanjila se 0,5 posto, objavio je statistički ured.

‒ Oštar pad gospodarstva u prosincu općenito znači da rasta nije bilo u posljednja tri mjeseca 2022. ‒  rekao je statističar ONS-a Darren Morgan.

U trećem tromjesečju gospodarstvo je bilo palo 0,2 posto, u uvjetima prekida rada mnogih kompanija zbog smrti kraljice Elizabete.

Zahvaljujući stagnaciji u četvrtom kvartalu Britanija je izbjegla tehničku recesiju, koja se definira kao pad gospodarstva dva tromjesečja zaredom.

Gospodarska aktivnost u Britaniji u zadnja tri mjeseca 2022. još je uvijek bila za 0,8 posto bila slabija u odnosu na pretpandemijsku razinu, čime odskače od drugih velikih razvijenih gospodarstava.

U cijeloj prošloj godini britansko gospodarstvo poraslo je za četiri posto, znatno usporivši u odnosu na 7,6-postotni rast u 2021., kada se oporavljalo od teških posljedica pandemije covida.

Ministar financija Jeremy Hunt rekao je da najnoviji podaci pokazuju da je britansko gospodarstvo otpornije no što se očekivalo, ali da opasnost još nije prošla.

‒ Britansko gospodarstvo bazično je otporno, ali još ne možemo odahnuti. Inflacija je još uvijek previsoka i stvara probleme obiteljima diljem zemlje ‒ upozorio je Hunt.

19. lipanj 2024 21:21